Biznis 24.09.2020.

OD NOVINARSTVA DO POLJOPRIVREDE: Džon Bosnić u Banjaluci osnovao firmu za uzgoj konoplje

ČITANJE: 3 minute

Srpsko – kanadski novinar, politički aktivista i zagovornik legalizacije marihuane Džon Bosnić osnovao je u Banjaluci firmu za uzgoj tekstilnih biljaka u koje se, između ostalog, ubraja i konoplja, odnosno kanabis ili marihuana, saznaje portal Capital.

Prema podacima Okružnog privrednog suda u Banjaluci ove godine registrovana je firma „Canna D.A.“, sa sjedištem u centru Banjaluke u Srpskoj ulici, a vlasnici su Džon Bosnić i Zoran Vasiljević u jednakom omjeru, obojica iz Srbije.

Nedavno je razriješen direktor te firme Mićo Vrućinić, a za novog rukovodioca imenovan je Vasiljević, dok se Bosnić vodi kao zamjenik direktora.

Bosnić zagovara uzgoj konoplje, njenu legalizaciju, korištenje njenog sjemena i ulja u zdravstvene svrhe.

U Vojvodini uzgaja industrijsku konoplju na površini od oko 25 hektara, a govoreći za medije, Bosnić je prošle godine rekao da želi da proizvodi i ulje CBD, proizvod od sušenih cvjetova konoplje, za koji kaže da je lijek.

„Saznao sam da u Republici Srpskoj ima više vrsta dozvoljenih sjemena za konoplju, nego u Srbiji. To znači da poljoprivrednik koji sije u Srpskoj može da ima 30 puta veći profit nego u Srbiji, jer može da koristi sjeme koje daje više cvijeta“, rekao je Bosnić ranije za BalkanInfo.

Dodao je da se ulje može koristiti za 51 vrstu bolova.

“Ulje se legalno propisuje od strane doktora u svijetu. Lijek je za epilepsiju, MS. THC se na zapadu koristi za liječenje više vrsta raka“, istakao je Bosnić.

Dodao je da ima sjeme konoplje koje se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, da je jedan od najmoćnijih izvora proteina, što mu je i bio prvi cilj da proizvodi.

„Od sjemena može da se dobije i ulje. Stabljike konoplje se koriste za pravljenje tekstila, koji je jači od pamuka. Možemo da imamo jaku tekstilnu industriju i da proizvodimo sve što nosimo, ako bi uzgajali konoplju“, rekao je Bosnić.

Dodao je da se od industrijske konoplje može praviti pelet koji je energetski jači nego drvo, te beton koji je otporan na rušenje usljed, na primjer, zemljotresa, kao i plastika koja je biorazgradiva.

Bosnić je privođen u Srbiji jer je policija u Beogradu sumnjala da njegov partner posjeduje kanabis, ali je testiranjem utvrđeno da je riječ o industrijskoj konoplji koja nema udio THC-a, odnosno opojnih supstanci kao što ima marihuana koji se svrstava u droge.

Svaka konoplja, pa i industrijska, sadrži psihoaktivni sastojak delta-9-tetrahidrokanabinol (∆9-THC, THC), u prosjeku oko tri %. Pretežan dio THC-a se nalazi u cvjetnim vrhovima ženske biljke, dok muška biljka uglavnom nije psihoaktivna. U cvjetovima ženskih biljaka gajenih za uživanje, taj nivo dostiže do 20-30 %, dok je kod biljaka gajenih za industrijsku upotrebu, i do sto puta niži (ispod 0,3 %).

Bosnić je poznat kao srpsko – kanadski novinar, savjetnik i politički aktivista, radio je za veliki broj medija u svijetu, a izvještavao je o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i o NATO bombardovanju. U svijetu je najviše poznat po tome što je vodio bitku da oslobodi svjetskog šahovskog šampiona Bobija Fišera koji je u Japanu uhapšen zbog kršenja američkih sankcija kada je odigrao šahovski meč sa Borisom Spaskim u Jugoslaviji 1992. godine.

(SB/banjaluka.net)