Magazin 20.06.2016.

Odisej nastavlja tradiciju Tužnog princa

ČITANJE: 2 minute

Predstava “Odisej – san o povratku” očigledno nastavlja tradiciju “Tužnog princa” i već sada vidim da će nekoliko sljedećih godina gostovati po svijetu.

Riječi su ovo direktora Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predraga Bjeloševića, teatra koji je dobio nove pozive za nastupe u svjetskim, ali i pozorištima u Srbiji.

Nacionalni teatar za najmlađu publiku ispraćen je ovacijama na gostovanju u Pozorištu mladih u Novom Sadu, gdje su “Odiseja”, u režiji Biserke Kolevske, izveli 16. juna, a u subotu su na pozorišnom maratonu u Subotici publiku ostavili bez daha. Poslije ovih nastupa stižu im pohvale i ponude za gostovanja, među kojima je i poziv iz Republike Marij El iz Ruske Federacije.

Dječije pozorište RS dogovorilo je višednevna gostovanja sa pet različitih predstava za djecu i odrasle u novembru  2016. i januaru 2017. u somborskom Narodnom pozorištu, ali i u kruševačkom Narodnom pozorištu. Ovo je samo nastavak uspjeha predstave “Odisej – san o povratku” zahvaljujući kojoj je ovaj teatar pozvan da se predstavi publici na festivalima u Sankt Peterburgu, Istanbulu i Varšavi.

– Na pozorišnom maratonu “Med i mleko” bile su odlične predstave, među kojima i “Rodoljupci” – dobitnik Gran prija na “Sterijinom pozorju”. Od Rusa smo dobili pohvale uz riječi da je naša predstava najbolja na festivalu, a zatim je uslijedio i zvaničan poziv za gostovanje – kaže Bjelošević.

Dok se spremaju da sa “Odisejem” zaplove dalekim morima, vrijedno rade na novim projektima.

– Našu publiku očekuju nove predstave “Mačak u čizmama”, “Kočoperitis”, “Maša i medvjed”, “Ivica i Marica”, “Orlovi rano lete”… Posebno je važno što ćemo sljedeće godine festival otvoriti predstavom “Nikola Tesla” – najavio je Bjelošević.

Ne krije da im veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da će imati više nastupa u Srbiji.

– To je bio naš san – da igramo nekoliko dana u nekom gradu. U Somboru i Kruševcu danju ćemo nastupati u školama, a uveče u pozorištu – rekao je Bjelošević.

Škola glume

Predstava “Dječija posla” po tekstovima Duška Radovića premijerno je izvedena u petak uveče u Dječijem pozorištu RS. Riječ je o predstavi koja je nastala kao rezultat Škole glume koju u ovoj pozorišnoj kući vode glumice Aleksandra Spasojević i Božana Bijelić. U komadu igra 15 osnovaca koji su na premijeri ispraćeni aplauzima.

(Glas)