Magazin 25.05.2023.

Odlazak svjetske rok ikone Tine Tarner: Kako je uživala u Beogradu FOTO

ČITANJE: 2 minute

Proslavljena američka rok i soul pjevačica Tina Tarner preminula je danas u 83. godini u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj nakon duge i teške bolesti, saopštio je njen predstavnik.

U Beogradu je nastupala tri puta – prvi put 1974. godine, potom 1978. a posljednji put je gostovala 1990. godine.

Kraljica rokenrola 1974. posjetila je Beograd, kako bi održala svoj prvi koncert u tadašnjoj Jugoslaviji. Tina Tarner je uživala u najljepšim srpskim jelima u Skadarliji, bila je posebno oduševljena ćevapima.

Tina Turner eating ćevapi in Belgrade's bohemian quarter (1974)
by u/ImagesOfNetwork in imagesofthe1970s

Kao kod kuće

Tokom posljednjeg boravka u srpskoj prijestonici 1990. godine posebno je dirnula domaćinska atmosfera u kojoj je dočekana, pa se osjećala bukvalno – kao kod kuće.

Koncert Tine Tarner 1990. godine bio je održan na stadionu Fudbalskog kluba “Galenika” u Zemunu. Bilo je to vreme kada je pjevačica bila na vrhuncu svoje karijere, a SFR Jugoslavija odbrojavala svoje posljednje dane.

Tim koji je organizovao koncert vodio je novinar i publicista Srđan Stojanović. On je ispričao anegdotu u vezi s boravkom Tine Tarner u Beogradu i nevoljama u kojima su se našli kada su shvatili da na stadionu, koji je u to vrijeme bio u rekonstrukciji, nema prostorija u kojima bi se mogla smjestiti garderoba za pjevačicu i njene saradnike.

“Tinin nadobudni menadžer, koji je došao u Beograd nekoliko dana ranije, tražio je od nas da uzmemo nameštaj iz Interkontinentala, što nije bilo moguće. Pokušali smo da iznajmimo nameštaj od ‘Jugoeksporta’, ali je cena najamnine bila 90 odsto od prodajne cene. Ja sam tada poslao momke iz tima u svoj stan da donesu kompletan nameštaj iz moje dnevne sobe, uključujući i tepih. Sva sreća, moja majka je tada bila na odmoru, inače nikada to ne bi dozvolila”, pričao je kroz smeh Srđan Stojanović.

Kada je sa zebnjom upitao Tinu Tarner kako joj se dopada atmosfera u garderobi, ona mu je odgovorila da se oseća kao kod kuće. Posebno je, kako navodi, bila oduševljena cvijećem kojim je prostorija bila ukrašena i buketom koji joj je predao nakon koncerta.

“Time me je kupila za sva vremena”, istakao je Srđan Stojanović.

(A. S.)

Oznake: Beograd, Tina Tarner