Magazin 16.12.2015.

Odlični trikovi za uštedu struje!

ČITANJE: 4 minute
Struja usteda trikovi
Dolazi zima, period kada trošimo više struje nego inače, a samim tim nam stižu i veći računi. Međutim, uz pomoć ovih trikova, vaš račun za struju će sasvim sigurno biti manji.

Promjenom navika u domaćinstvu možete smanjiti račune za električnu energiju što svakome, a pogotovo penzionerima, može značiti znatnu uštedu u mjesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova.

Na potrošnji klima-uređaja možete uštediti tako što smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštediti oko tri odsto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta prije kraja, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost da isključite uređaj, ali uštedićete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Struju možete uštediti i ako smanjite količinu odjeće koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani.

I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa…

Takođe, zamijenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuvajte na veliko, za dva-tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput nedjeljno.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Na primer, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

3. Pazite na temperaturu

Pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovn morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. Frižider na hladno

Stavite frižider na što hladnije mjesto u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do šest odsto.

5. Veš-mašinu priključite na toplu vodu

Ako je moguće, veš-mašinu priključite na dovod tople vode, a ne hladne, jer najviše struje veš-mašina i mašina za pranje sudova potroše upravo na zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuvate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu ,potrošićete previše energije.

7. Izbjegavajte “stend-baj” režim rada

Ako je moguće, električne uređaje nemojte držati u “stend-baj” načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam odsto električne energije godišnje.

8. Isključujte računare kad ih ne koristite

Kada ne koristite računar obavezno ga isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

9. Kraće se tuširajte

Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem.

(Dnevno.rs)