Vijesti 15.09.2015.

Odlikovanja za banjalučke borce poginule 1991. i 1992. godine

ČITANJE: 1 minuta
odlikovanje

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić uručio je danas odlikovanja porodicama 26 boraca Vojske Republike Srpske sa područja Banjaluke poginulih 1991. i 1992. godine koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao “Medaljom zasluga za narod” povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske.

Savčić je nakon uručenja odlikovanja  rekao da je cilj BORS-a da u narednim godinama svi poginuli borci Srpske budu posthumno odlikovani, a da jedini kriterijum bude hronologija pogibije.

On je dodao da su, osim odlikovanja, porodice dobile i naknadu na godišnjem nivou od po 250 KM.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da je za Srpsku svoje živote položilo 1.120 Banjalučana, a da se tokom rata u ovaj grad doselilo još porodica poginulih boraca, te da takvih porodica sada ima 2.166.

On je podsjetio da je Grad sa Vladom Srpske do sada obezbijedio oko 900 stambenih jedinica za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje za oko 360 porodica.

– I dalje ćemo ulagati napore da tim porodicama olakšamo život, iako im se nikada ne možemo odužiti- istakao je Gavranović.

Sin poginulog borca Jovica Marčeta nada se da će u narednom periodu svi borci koji su položili svoje živote za Srpsku biti odlikovani, a za odlikovanje koje je dobio za svoga oca kaže da mu puno znači, jer govori da njegova žrtva nije zaboravljena.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik