Vijesti 28.09.2016.

Odliv mozgova: Partijski podobni tjeraju stručne iz Srpske

ČITANJE: 2 minute

Brojni studenti u Republici Srpskoj već na prvoj godini fakulteta planiraju odlazak u inostranstvo, jer smatraju da ovde nemaju perspektivu.

U prvom planu su prilikom zapošljavanja, po ocjeni stručne javnosti, partijski podobni, dok su oni stručni i politički neopredjeljni daleko od dobijanja radne knjižice. Ovakvo razmišljanje je najizraženije kod budućih ljekara, ali cilj da odu imaju i oni koji se iole razumiju u programiranje, građevinu, arhitekturu, zanate.

– Jedva čekam da završim fakultet i tražim posao u nekoj od evropskih zemalja, jer su doktori tamo tako dobro plaćeni da ne moraju uzimati mito. S druge strane, ovde ne mogu da se zaposle ni u selima – kaže brucoš medicinskog fakulteta N.Š.

Mladi ljekar Miloš Mihajlović napustio je posao u Domu zdravlja i već tri mjeseca radi u Njemačkoj.

– Kada sam platu podijelio sa brojem pacijenata koje mjesečno pregledam, došao sam do računice da mi država plati svega 1,8 KM po pregledu. Nisam imao mogućnosti da napredujem bez poznanstava i drago mi je što sam napustio “tamni vilajet” – kaže Mihajlović.

Slična situacija je i u drugim oblastima. Poređenja radi, diplomirani vaspitač u RS zaradi oko 800 KM, a u Njemačkoj je početna plata do 2.500 evra. Put inostranstva ode najmanje studenata elektrotehnike i mašinstva, jer su deficitarni na našem tržištu rada.

Potpredsjednik Unije studenata RS Goran Vučić kaže da iz Srpske odlaze uglavnom studenti u čije je školovanje država uložila dosta novca, te dodaje da to nije problem studenta, nego sistema.

– Školovanje studenta medicine, naprimjer, godišnje košta oko 1.500 KM. Država faktički baca novac, jer ne može da ih zaposli – kaže Vučić.

Iz Republike Srpske odlaze najbolji i najobrazovaniji, što je veliki gubitak, smatra demograf Stevo Pašalić.

– Ono što se unutar RS može popraviti, a neće, jeste da se na posao primaju najbolji, a ne po pravilu najlošiji, partijski podobni studenti. Sadašnji trendovi će negativno uticati na sve pore i segmente našeg društva – kaže Pašalić i dodaje da je problem napravila vlast koja nema plan za budućnost.

Raste broj nezaposlenih ljekara

Aleksandar Košpić, generalni sekretar Saveza studenata Medicinskog fakulteta, kaže da u zdravstvu fali radne snage, a ipak raste broj nezaposlenih ljekara.

– Ne znam da li je uzrok tome besparica i činjenica da u budžetima nemamo novca ni za njihove plate, ali je za studente to obeshrabrujuće. Zašto onda ne prihvatiti posao u inostranstvu, gdje je početna plata i do 5.000 evra – kaže Košpić.

(blic.rs)