Magazin 11.01.2023.

ODLUKA ŽIRIJA: 13 romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

ČITANJE: 1 minuta

U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je 13 romana, a među autorima romana u užem izboru su tri koja su ranije dobila ovo prestižno književno priznanje – Slobodan Tišma, Bora Ćosić i Goran Petrović.

Žiri je saopštio da su u uži izbor ušli romani “Astal tiš riba friš. Život pesnika” Slobodana Tišme, “Povratak na Zejrek” Vladimira Jaćimovića, “Unutrašnje more” Danice Vukićević, “Bergotova udovica” Bore Ćosića, “Klub istinskih stvaralaca” Milana Tripkovića i “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića.

U užem izboru su i “Vlastelinstva” Bojana Vasića, “Slepi putnik” Vladimira Mirkova Živanovića, “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” Mirjane Drljević, “Koljka i Sašenjka” Uglješe Šajtinca, “Klara, Klarisa” Marijane Čanak, “Mesečari” Dalibora Pejića i “Mir i mir” Mirjane Novaković.

U saopštenju se navodi da su u užem izboru prvi romani sedam autora – Vladimira Jaćimovića, Danice Vukićević, Bojana Vasića, Vladimira Mirkova Živanovića, Mirjane Drljević, Marijane Čanak i Dalibora Pejića.

Spisak romana koji uđu u najuži krug, kao i razgovori sa finalistima, biće objavljeni u četvrtak, 19. januara, u štampanom izdanju NIN-a.

Članovi NIN-ovog žirija kritike za najbolji roman godine – Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić saopštiće ime 69. dobitnika NIN-ove nagrade u ponedjeljak, 23. januara.

(Srna/SB)

Oznake: Ninova nagrada