Vijesti 24.08.2015.

Odobrena jednokratna novčana pomoć korisnicima boračko-invalidske zaštite

ČITANJE: 2 minute

gradska uprava

Korisnicima boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata  iz budžeta grada, kroz jednokratnu novčanu pomoć, dodijeljen je ukupan iznos od 179.000 KM.

Prema podacima Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, od početka godine do polovine avgusta – podneseno je 1.297 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći. Od ovog broja, riješeno je 1.086 zahtjeva, s tim da 86 zahtjeva nije usvojeno. Od 1.000 zahtjeva koji su usvojeni, jednokratna novčana pomoć je dodijeljena kako slijedi:

Za 958 zahtjeva za sufinansiranje troškova liječenja dodijeljen je ukupan iznos od 158.800 KM;

Za 40 zahtjeva za sufinansiranje troškova sahrane dodijeljen je ukupan iznos od 20.000 KM, i

za dva zahtjeva za sufinansiranje troškova nabavke udžbenika dodijeljen je ukupan iznos od 200 KM.

Naime, u budžetu grada Banja Luka za 2015. godinu planirano je ukupno 375.000 KM za sufinansiranje troškova liječenja ili troškova sahrane za korisnike boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata sa područja Banje Luke.

Iz ovih sredstava predviđeno je i sufinansiranje nabavke udžbenika za učenike/studente – djecu poginulih boraca.
S obzirom na to da uskoro počinje školska 2015/2016. godina, u Odjeljenju su istakli da učenici ili studenti, djeca poginulih boraca, do navršenih 26 godina, koji su na redovnom školovanju, mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika u iznosu od 100 KM.

Radi ostvarivanja ovog prava, potrebno je popuniti obrazac zahtjeva (koji se nalazi u prostorijama Gradske uprave), i priložiti sljedeću dokumentaciju: uvjerenje o redovnom školovanju u školskoj 2015/2016. godini, fotokopiju tekućeg računa i fotokopiju lične karte ili izvoda iz Matične knjige rođenih. Zahtjev sa navedenom dokumentacijom treba predati u Prijemnu kancelariju Gradske uprave.
Kako su podsjetili iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu – Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći iz budžeta Grada Banja Luka korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata utvrđeni su uslovi, prioriteti, način, visina iznosa, organi i postupak za dodjelu jednokratne novčane pomoći.