Odobrena jednokratna novčana pomoć korisnicima boračko-invalidske zaštite

gradska uprava

Korisnicima boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata  iz budžeta grada, kroz jednokratnu novčanu pomoć, dodijeljen je ukupan iznos od 179.000 KM.

Prema podacima Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, od početka godine do polovine avgusta – podneseno je 1.297 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći. Od ovog broja, riješeno je 1.086 zahtjeva, s tim da 86 zahtjeva nije usvojeno. Od 1.000 zahtjeva koji su usvojeni, jednokratna novčana pomoć je dodijeljena kako slijedi:

Za 958 zahtjeva za sufinansiranje troškova liječenja dodijeljen je ukupan iznos od 158.800 KM;

Za 40 zahtjeva za sufinansiranje troškova sahrane dodijeljen je ukupan iznos od 20.000 KM, i

za dva zahtjeva za sufinansiranje troškova nabavke udžbenika dodijeljen je ukupan iznos od 200 KM.

Naime, u budžetu grada Banja Luka za 2015. godinu planirano je ukupno 375.000 KM za sufinansiranje troškova liječenja ili troškova sahrane za korisnike boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata sa područja Banje Luke.

Iz ovih sredstava predviđeno je i sufinansiranje nabavke udžbenika za učenike/studente – djecu poginulih boraca.
S obzirom na to da uskoro počinje školska 2015/2016. godina, u Odjeljenju su istakli da učenici ili studenti, djeca poginulih boraca, do navršenih 26 godina, koji su na redovnom školovanju, mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika u iznosu od 100 KM.

Radi ostvarivanja ovog prava, potrebno je popuniti obrazac zahtjeva (koji se nalazi u prostorijama Gradske uprave), i priložiti sljedeću dokumentaciju: uvjerenje o redovnom školovanju u školskoj 2015/2016. godini, fotokopiju tekućeg računa i fotokopiju lične karte ili izvoda iz Matične knjige rođenih. Zahtjev sa navedenom dokumentacijom treba predati u Prijemnu kancelariju Gradske uprave.
Kako su podsjetili iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu – Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći iz budžeta Grada Banja Luka korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata utvrđeni su uslovi, prioriteti, način, visina iznosa, organi i postupak za dodjelu jednokratne novčane pomoći.

VIŠKOVIĆ: Što prije početi realizaciju značajnih projekata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.

GRMUŠA (PDP): Nova vlast na nivou BiH čestitaće građanima Novu godinu povećanjem PDV-a

Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD i Republike Srpske – izjavio je generalni sekretar PDP-Milko Grmuša. Grmuša je naveo da su u

VIŠKOVIĆEVA OČEKIVANJA OD SAVJETA MINISTARA: Što prije odblokirati značajne projekte

Prdsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH (FBiH) i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.  – Očekujem mnogo od formiranja novog saziva Savjeta ministara i Vlade FBiH, jer zajedno imamo mnogo posla da

AMBICIJE: Fudbaleri Borca žele da pobjedom nad Slobodom završe jesenji dio sezone

Sa tri boda pred domaćim navijačima zatvoriti fudbalsku jesen, želja je svih u FK Borac. “Crveno-plavi” bi pobjedom proljeće dočekali na trećem mjestu, gdje se trenutno nalaze iza sarajevskih vječitih rivala. Da nam je neko prije početka sezone ponudio ovakav ishod, objeručke bi ga prihvatili, kaže napadač Borca Saša Kajkut. “Moramo biti svjesni da smo

“DVOSMJERNA ULICA”: Eminentni hirurzi iz Rusije u radnoj posjeti UKC RS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je radna posjeta eminentnih ruskih hirurga Malhaza Cikoridze i Aleksandra Semjenova iz Sankt Peterburga UKC-u nastavak saradnje sa ljekarima iz tog grada koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Đajić je istakao da će ljekari iz UKC-a uzvratiti posjetu već