Vijesti 21.09.2015.

Održan “Dan PARKingA”: Građani uređivali dječije igralište

ČITANJE: 2 minute
dan parkinga
U nedjelju je održan još jedan “Dan PARKingA” u Banjaluci.

Na popularnom planiranom dječijem igralištu, a još uvijek asfaltiranoj površini, Centar za životnu sredinu je uz podršku kolega iz organizacija Zdravo da ste i Helsinškog parlamenta građana, te banjalučkog glumca Dejana Andrića, organizovao niz prigodnih aktivnosti za sve građane Banjaluke, a ponajviše one mlađe.

U periodu od 17  pa sve do 21 čas djeca naselja koje okružuje popularni Građiš ili Građevinu su plesala, crtala kredama po asfaltu, bojila su zajedno sa Natašom Konjević i Davorom Mulalićem velike ptice koje bi voljeli da vide na svom budućem igralištu.

Djeca su bila očarana poezijom koju je čitao banjalučki glumac Dejan Andrić. Igrali su se frizbijem, iscrtavali nove linije za igranje tenisa i još mnogo toga. Aktivisti Centra za životnu sredinu i  prijatelji su očistili Građevinu od stakla i smeća koje su ostavili nesavjesni građani Banjaluke.

– Svi trendovi u planiranju prostora teže ostavljanju što više prostora za djecu i mlade, a to se posebno odnosi na zelene površine i parkove. U evropskim i svjetskim gradovima gradske vlasti vrše prenamjenu dijelova gradskog centra u pješačke zone i parkove, a kod nas je obrnuto. Svaka veća zelena površina, bila javna ili privatna, se pretvara u zgradu ili parking – kaže je Jelena Brkić, diplomirani prostorni planer i asistent na projektu Iskoristi mogućnost, kreiraj svoj prostor.

Tihomir Dakić, koordinator programa Transport i projekta Iskoristi mogućnost, kreiraj svoj prostor ističe da je odavno došlo vrijeme da građani peuzmu stvari u svoje ruke.

– Nakon toliko godina predlaganja i moljenja predstavnika Gradske uprave da zajedno kreiramo ovaj grad, vrijeme je da sami počnemo mijenjati stvari oko nas. Sa dozvolom ili bez nje, potrebno je pokretati dobre i pozitivne inicijative i pokazati kako se to radi. Predstavnici Gradske uprave niti imaju viziju niti su sačuvali naše novce za ulaganje u naš grad. Naš grad je naš prostor i dužni smo da ga uređujemo. Ukoliko predstavnici grada žele da pomognu doborošli su ukoliko ne, pokazaće koliko im je stalo do razvoja ovoga grada koji nisu samo zgrade i parkinzi- naglašava Dakić.

Dan “PARKingA” je međunarodni javni događaj u okviru kojeg građani, umjetnici i aktivisti zajedno privremeno transformišu javni parking u javni postor dostupan svim građanima. Cilj obilježavanja Dana PARKingA je ukazivanje na sve veću potrebu za otvorenim javnim prostorima, pokretanje javne rasprave o tome kako javni prostori nastaju i na koji način im se dodjeljuje namjena, te kako poboljšati sredinu u kojoj živimo.

(Banjaluka.net)