Vijesti 15.04.2021.

Održan građanski panel „Obećano! Učinjeno?“ u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Prvi građanski panel „OBEĆANO! UČINJENO?“ održan je 13.04.2021. u Banjaluci sa ciljem promocije kulture dijaloga, ali i edukacije građana na koji način mogu da da budu aktivni učesnici promjena u svojoj mjesnoj zajednici i svom gradu. Projekat „OBEĆANO! UČINJENO?“ se realizuje sa ciljem povećanja svijesti i odgovornosti građana da se aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj lokalnoj zajednici, kao i izboru njihovih predstavnika u okviru mjesnih zajednica, te utvrđivanja da li se predizborna obećanja ostvaruju.

Gosti odbornici su bili Dijana Ješić, Saša Lazić i Dragan Banjac, a live prenos na portalima je pogledan više od 17 000 puta.

Inicijative koje su usvojene kroz dijalog odbornika i prisutnih građana su usmjerene na organizaciju sportskih aktivnosti za mlade kroz povećavanje sportskih sadržaja unutar svake mjesne zajednice, te aktivnosti usmjerene sa poboljšavanje kvaliteta života starih sugrađana, kroz otvaranje klubova i dnevnih centara za stare. Takođe, pokrenuta je inicijativa za edukaciju i informisanje građana na koji način građani mogu, lako i jednostavno, da dostave pitanja i prijedloge za predsjednike mjesnih zajednica u svojim naseljima, kroz otvaranje digitalnih kanala komunikacije. Odbornici će se za navedene inicijative zalagati u skupštinskim klupama.

Naredni paneli će biti organizovani u Gradišci, Srpcu, Laktašima i Prnjavoru,  gdje će građani imati priliku da se uživo sretnu sa odbornicima različitih političkih opcija, koji zajedno predstavljaju interese građana. Pitanja se mogu postaviti uživo na forumu, ili bilo kada putem        e-mail adrese [email protected]. Sva pitanja koja budu upućena putem e-maila, biće uživo postavljena na forumu. Prenos građanskih foruma možete pratiti na portalima Micromreža i Infoveza.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).