Magazin 14.01.2016.

Održan Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije

ČITANJE: 1 minuta
filharmonija
Peti novogodišnji koncert simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, koji je održan danas u prepunoj koncertnoj sali Banskog dvora pokazao je i dokazao kolika je, kako to reče jedan od učesnika, duhovna glad i žeđ za kvalitetnim muzičkim sadržajem kod nas.

Karte, koje su inače bile besplatne, podijeljene su par dana ranije u roku od pet minuta, a kako je u Banski dvor ušlo više ljudi neko što je bilo sjedećih mjesta, mnogi u publici svoje omiljene numere ispratili su na nogama. Nenaviknute na gužvu, ljubitelje klasične muzike to nije spriječilo da uživaju u repertoaru, a svi oni koji nisu uspjeli da uđu, na lijepom januarskom danu slušali su i  gledali koncert preko led ekrana i ozvučenja postavljenih ispred Banskog dvora.

Koncert je počeo izvođenjem odlomka orkestarske svite iz dobro poznate opere Karmen Žorža Bizea, a prva koja je dobila ovacije jeste dirigent  Vanesa Kremenović.

Pored nje, dirigentsku palicu držala je i gošća iz Beograda, dirigent beogradske opera Vesna Šouc.

Uvertire za orkestar i virtuozne kompozicije ostavljali su bez daha, a puni užitak publici donijeli su solisti, Aleksandra Kopić na flauti, Albina Smajlović moćim sopranom, Rober Lakatoš, majstorskim sviranjem violine i Marija Šestić, domaćoj publici, dobro poznatim glasom.

Za koreografiju, kao i do sada, pobrinuo se plesni par Marija Kelečević i Vukašin Vuković.

Koncertu su prisustvovali i mnogi zvaničnici, na čelu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

(NN)