Magazin 24.06.2024.

Održan Vidovdanski humanitarni bazar u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

U porti Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci večeras su održani koncert i vidovdanski humanitarni bazar sa kojeg je prihod namijenjen za opremanje Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” iz Kosovske Mitrovice.

Manifestacije su održane u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” koji dvanaestu godinu zaredom organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Na humanitarnom bazaru bili su izloženi radovi djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, štićenika Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar”, a prihod od prodaje namijenjen je tom centru.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da je ova akcija samo kap u moru za najugroženiji dio srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, te da postoji velika želja da Dnevni centar bude opremljen i da se zna da je to uradila cijela Republika Srpska.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je ovo akcija koja povezuje srpski narod, poručivši da bi trebala biti dužnost da svaki grad i opština u Srpskoj, koji to mogu, izdvoje određena sredstva kako bi u potpunosti bio opremljen Dnevni centar.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković naveo je da se mora imati osjećaj za ovakve stvari, dodajući da uvijek treba podržati djecu sa Kosova i Metohije i prezentovati građanima Banjaluke sa kakvim se problemima oni suočavaju.

Vaspitač u Dnevnom centru “Podrži me – 9.januar” Bojana Manojlović, koja je prvi put u Banjaluci, rekla je da se u ovom centru radi na socijalizaciji djece sa poteškoćama u razvoju i da večerašnji bazar za njih znači mnogo.

“Naišli smo na veliku dobrodošlicu i srdačan prijem pun ljubavi i veliko hvala na tome”, istakla je Manojlovićeva.

U Banjaluci tenutno boravi oko 55 štićenika Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” koji su smješteni u Centar “Zaštiti me”, kao i pedesetak mališana sa Kosmeta koji su smješteni u banjalučke porodice u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Oko 700 srpske djece, sa vaspitačima i prosvjetnim radnicima sa Kosova i Metohije borave u okviru ovog projekta u više gradova i opština u Srpskoj do 29. juna, prenosi Srna.