Vijesti 21.09.2015.

Održana smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina

ČITANJE: 2 minute
nacionalne manjine

U Banjaluci je u subotu, 19. septembra, održana 12. smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina na kojoj su učestvovali predstavnici deset nacionalnih manjina iz cijele Republike Srpske.  

Prije smotre, u klubu nacionalnih manjina održan je prijem kojem su između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Slobodan Gavranović, ministri u Vladi RS Zlatan Klokić i Dane Malešević, predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS Franjo Rover, te brojni gosti.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Gavranović je istakao da je za Banju Luku izuzetno značajan odnos koji gradska vlast gradi sa nacionalnim manjinama, odnosno njihovim udruženjima. On je naglasio da je različitost naroda bogatstvo koje treba promovisati i njegovati.

– Naša ideja je bila da se oformi Savez nacionalnih manjina kako bi sva registrovana udruženja ušla u taj savez i objedinila svoje aktivnosti. Prema našoj evidenciji, u gradu je aktivno 12 udruženja nacionalnih manjina. Stvorili smo uslove da udruženja nacionalnih manjina nesmetano rade, a smotra nacionalnih manjina je svakakio njihova najznačajnija manifestacija, jer okuplja ljude iz cijele Republike Srpske – rekao je Gavranović.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover,  rekao je da članovi Saveza svake godine nastoje da ova manifestacija bude sve bolja, te da publika ima šta da vidi.

– Publika je na ovogodišnjoj  smotri mogla da vidi prezentaciju rukotvorina nacionalnih manjina, da se upozna sa običajima i kulturnim stvaralaštvom, nošnjama, te sa muzikom i igrama nacionalnih manjina, ali i da proba specijalitete nacionalnih kuhinja – naveo je Rover.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji je  otvorio 12. smotru kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina, naglasio je da ovaj događaj ima veliki značaj za Srpsku.

– Smotra je prilika da se predstave običaji i kultura naroda koji žive na ovom prostoru, a Vlada Republike Srpske daje punu podršku ovakvim manifestacijama –  kazao je Klokić