Magazin 19.05.2021.

Održano prvo polufinale Eurosonga, Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija ispale iz takmičenja

ČITANJE: 4 minute

Prvo polufinalno večer Eurosonga održano je sinoć u Ahoy Areni u nizozemskom lučkom gradu Rotterdamu gdje su se predstavili izvođači iz 16 zemalja. Ipak, samo njih 10 s najviše glasova publike i stručnog žirija prošlo je u finale i borit će se za najbolju pjesmu Evrope.

Finalisti prve polufinalne večeri Eurosonga 2020. su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Večer je otvorio aktuelni pobjednik Duncan Lawrence.

Takmičenje je otvorila grupa The Roop iz Litvanije s pjesmom “Dicoteque” čiji su taktovi rasplesali publiku i odmah na početku zagrijali atmosferu, a riječ je o pjesmi koja ujedno važi i za favorita na ovogodišnjem Eurosongu.

Nakon nje je nastupila predstavnica Slovenije Ana Soklič koja je lani pobijedila s pjesmom “Voda”, a ove godine je odabrana na internom takmičenju s pjesmom “Amen” koju je izvela pred publikom.

Zanimljiv nastup imala je predstavnica Rusije, Manizha s pjesmom “Russian Woman”. Ona se prije takmičenja suočila s problemima zbog teksta pjesme koji su ruski konzervativci smatrali previše provokativnim.

Nosila je raskošnu šarenu nošnju, ali kasnije je ostala u crvenom kombinezonu. Sudeći po reakcijama u areni, ekipa je bila oduševljena.

Zatim je nastupila Švedska pod rednim brojem četiri i predstavio ih je Tusse s pjesmom “Voices”. Najneobičniji nastup imala je predstavnica Australije Montaigne koja je nastupala od kuće s pjesmom “Techicolour”, a njen nastup je emitovan putem videolinka. Ona nije bila u areni zbog pandemije koronavirusa.

Nastup je imao i predstavnik Sjeverne Makedonije Vasil koji je izveo pjesmu “Here I Stand”.

Sedmi su bili Irci, odnosno Lesley Roy s pjesmom “Maps”. Izvedba je zbog tehničkih poteškoća kasnila, ali su se režija i voditeljica odlično snašli.

Odličan nastup imala je predstavnica Kipra Elena Tsagrinou s pjesmom “El Diablo”. Inače je kiparska crkva pozvala vladu da povuče pjesmu s takmičenja, ali oni su to odbili učiniti. Inače je ova pjesma na kladionicama favorit.

Posljednja je nastupila Malta s pjesmom “Je Me Casse” koju je izvela Destiny, a riječ je također o još jednom favoritu publike za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu.

Hrvatska predstavnica Albina Grčić (22) predstavila se sa modernom i razigranom pjesmom “Tick-Tock” na 65. Eurosongu. Splićanka je nastupila pod rednim brojem 10 pred 3.500 ljudi koliko ih se nalazilo u areni zbog epidemioloških mjera koji su morali pokazati negativan tekst na koronavirus prilikom ulaska u dvoranu. Nakon nastupa Albinu je dočekao gromoglasan aplauz za svoj performans, prenosi Klix.

Nastupali su i predstavnici iz Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Sjeverne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Hrvatske, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine i Malte.Domaćini Eurosonga koji će ove godine voditi zabavni program su pjevačica i TV voditeljica Edsilia Rombley, nizozemska glumica i pjevačica Chantal Janzen, televizijski voditelj i pjevač Jan Smit te YouTube zvijezda, influenserica i make up artist Nikkie de Jager javnosti poznatija kao Nikkie Tutorials.

Nakon 16 pjesama iz takmičarskog dijela polufinala prikazani su jednominutni pregledi nastupa tri od šest pretkvalificiranih zemalja: Nizozemske, Njemačke i Italije. Ovi pregledi snimljeni su jučer na probama.

Dok je trajalo glasanje publiku su zabavljale pjevačica Davina Michelle i glumica Thekla Reuten koje su udružile snage i oduševile odličnim performansom za pjesmu “The Power of Water”, a osim tog, ova večer je bila bogata i mnogim drugim sadržajima.

Ovogodišnje se takmičenje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u Izraelu. Nakon što je ovo takmičenje otkazano 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili potvrditi Rotterdam kao ponovnog domaćina Eurosonga u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo je peti put da Nizozemska organizuje Eurosong nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. godine.

Ovogodišnji logo Eurosonga predstavlja apstraktnu reprezentaciju boja zastava zemalja koje će se takmičiti, a ujedno čini i posvetu prethodnim takmičenjima koja su se održala u ovoj državi.

Druga polufinalna večer bit će održana u četvrtak 20. maja, dok će se superfinale Eurosonga održati 22. maja.

(E.M)

Oznake: Eurosong