Region 12.01.2023.

Oglasila se Danica Crnogorčević nakon komentara zbog izvođenja izmijenjene himne

ČITANJE: 2 minute

Nakon napada na pjevačicu etno i duhovne muzike, Danicu Crnogorčević, zbog koncerta koji je 6. januara održala ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici kada je otpjevala crnogorsku himnu “Oj svijetla majska zoro” u izvornom ruhu, oglasila se sada i ona za Telegraf.

Kako je poručila, na mržnju se nikada nije osvrtala.

“Umjetnost pripada ljubavi, a tamo gdje je ljubav tamo nema mjesta za mržnju, zavist i svađu. Trudili smo se do sada da nikad ne odgovaramo na njihove provokacije, prozivke, optužbe i vrijeđanja, tako da iz poštovanja prema novinarima koje je interesovala ova tema, htjeli smo da izađemo u susret, što se tiče njih i njihovih komentara ne bih se posebno osvrtala na to, iz razloga što su za ovih 30 godina pokazali i dokazali da je za njih jedina vrijednost jeftino politikanstvo i mržnja i podjele koje stvaraju u narodu”, poručila je Danica i dodala:

“Naša misija i naš cilj jeste Hristos, ljubav, vjera i nada.”

“Pesma ‘Oj junaštva svijetla zoro’ koja datira iz 1863. godine i 1884. godine, čiji je autor idejnog projekta spota, moj suprug, otac Ivan Crnogorčević, jeste dug prema našim svetim precima i prema našoj svijetloj istoriji. To što je ona neshvatljiva našim današnjim savremenicima to nije problem naš, već njihov, što na pravi način ne tumače istorijske činjenice. Naša ideja je nadovezana na ideju ‘Gorskoga vijenca’, a ‘Gorski vijenac’ počiva na Karađorđu, Kosovskom zavjetu i najljepšim vrijednostima kojima je naš narod obdaren”, poručila je ona, te zaključila:

“I za kraj – veseli se srpski rode”.

Podsjetimo, ona je numeru izvela nešto drugačijim tekstom koji govori o zajedničkoj junačkoj prošlosti i bratstvu Srbije i Crne Gore. U izmijenjenom tekstu koji je Danica pjevala, nije bilo uvredljivih dijelova koji se tiču crnogorske nacije. Ona je između ostalog u izmijenjenoj verziji otpjevala”jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu”.

Danica Crnogorčević izvela srpsku verziju “Svijetle zore” u Podgorici, pa izazvala bijes “Dukljana”