Biznis 05.03.2022.

OGLASILI SE NAFTNI DISTRIBUTERI: Gorivo u nabavci skuplje za skoro 0,70 KM, potražnja veća tri puta

ČITANJE: 1 minuta

Nabavna cijena naftnih derivata povećana je skoro 70 feninga u posljednjih mjesec dana, a potražnja na benzinskim pumpama je veća čak tri puta nego inače, rekao je za Srpskainfo Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima RS, koji tvrdi da su došli u situaciju da se benzinske pumpe snabdijevaju na dnevnom nivou zbog povećane tražnje.

– Postojeći kapaciteti nisu dovoljni da odgovore na trenutnu prodaju. Uvoz je takođe povećan i zbog trenutne potražnje i zbog mogućeg nastavka povećane prodaje, kao što je slučaj posljednjih dana. Ulazne cijene se mijenaju svaki dan i stalno rastu- tvrdi on

– Mislim da neće doći do nestašice u onom pravom smislu da distributeri nafte nemaju mogućnost da kupe gorivo, odnosno da nafta bude nedostupna. Ali, moguće je da se zbog povećanja potražnje dođe do problema sa snabdijevanjem, a samim tim do nemogućnosti da benzinske pumpe imaju u ponudi sve vrste goriva. Svakako će se otvarati nova tržišta snabdijevanja ukoliko dođe do prekida u lancu trenutnih eksternih izvora – zaključuje Trišić.

Gorivo na benzinskim pumpama je skoro tri marke.

(N.S)

Oznake: cijena goriva