Vijesti 07.05.2016.

Ograničen upis na privatne fakultete

ČITANJE: 3 minute
privatni fakulteti studenti prijemni
Vlada RS donijela je juče odluku da u idućoj akademskoj godini na javnim visokoškolskim ustanovama može biti upisano 6.595 brucoša, a Ministarstvo prosvjete je zadužila da ograniči upisne kvote na svim privatnim fakultetima.

Sa druge strane, studijski programi iz oblasti matematike i fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu definisani su kao deficitarni i za studente koji ih upišu obezbijeđena je finansijska pomoć.

Profesor “BLC koledža” Banjaluka Nenad Novaković smatra da svaka država mora upravljati svojim cjelokupnim procesom obrazovanja, a posebno visokim obrazovanjem, koje treba kreirati u zavisnosti od vještina i potreba privrede.

– Kod nas je problem što nikada na nivou BiH nismo uradili ozbiljno istraživanje šta nam je potrebno od školovanog kadra, čime raspolažemo i čime ćemo to realizovati. Te tri stvari nikada nisu urađene i zbog njih smo zalutali – ističe Novaković.

Ograničavanje upisnih kvota na privatnim fakultetima za resorno Ministarstvo biće, kako ocjenjuje Novaković, veoma težak posao.

– Ne bih im bio u koži, zbog toga što nemaju nijednog ulaznog parametra. Nemaju čak ni statističke podatke koliko je ukupno privatnih fakulteta, tako da ne znam kako će kvalitetno ograničiti upisne kvote – istakao je Novaković, dodavši da će na “BLC koledžu” poštovati sve što nadležni nalože, ali da je daleko veći problem koliko će ta odluka biti objektivna i kvalitetna.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da su zakonom jasno definisani kriterijumi, kao i maksimalan broj studenata koji mogu pohađati fakultete i da to svi treba da poštuju.

– Kadrovska i tehnička oprema su ključne za kvalitet obrazovanja. Svi javni i privatni fakulteti imaju jasno definisane kvote koje moraju poštovati i od njih ne treba da odstupe – poručio je Grujić i dodao da je izuzetno važno podržati sve mlade koji upisuju deficitarne studije.

Potpredsjednik Unije studenata RS Goran Vučić ističe da je rukovodstvo Unije do sada u više navrata ukazivalo na probleme koje stvaraju privatni fakulteti.

Podsjeća da su podržali i inicijativu resornog Ministarstva za ukidanje studijskih programa iz oblasti prava, medicine i pedagoških nauka na njima.

– U idućem periodu zalagaćemo se da ta odredba bude u novom zakonu o visokom obrazovanju. U vezi sa pitanjem upisnih kvota nismo još razgovarali sa ministrom, ali sigurno će naš zahtjev ići u pravcu minimalnih upisnih kvota – istakao je Vučić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović poručuje da ista pravila moraju važiti i za javne i za privatne fakultete.

– Nije dovoljno samo ograničiti upisne kvote, bilo da je riječ o privatnim ili javnim visokoškolskim ustanovama. Mora biti urađena kvalitetna upisna politika usklađena sa potrebama tržišta – istakao je Pavlović.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade utvrđeno je i da 2.563 redovna i vanredna studenta budu upisana u prvu godinu drugog ciklusa studija u idućoj akademskoj godini na javnim fakultetima u RS.

Omladinska politika

Ministri su juče utvrdili i Prijedlog omladinske politike RS od 2016. do 2020. godine.

Vizija ove Omladinske politike biće realizovana u pet prioritetnih oblasti radi unapređenja položaja mladih, a to su – mogućnost zaposlenja, aktivno učešće, zdravi stilovi života, izvrsnost i slobodno vrijeme.

UNIVERZITET U BANjALUCI

– 3.331 ukupno

– 3.099 redovnih i 232 vanredna

– 801 na budžetu

– 2.149 koji sufinansiraju svoje školovanje

– 149 stranih državljana

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU

– 2.924 ukupno

– 2.676 redovnih i 248 vanrednih

– 945 na budžetu

– 1.561 sufinansiranje

– 170 stranih državljana

(Glas)