Biznis 18.10.2022.

OGRANIČENO SNABDIJEVANJE: Cijene nafte i dalje nestabilne

ČITANJE: 2 minute

Nafta je mijenjala dobitke i gubitke dok su ulagači nastavili odmjeravati tijesno tržište u odnosu na zabrinutost zbog usporavanja globalnog gospodarstva.

West Texas Intermediate izgubio je ranije dobitke i trgovao se blizu 85 dolara po barelu. Sirova nafta ostaje unutar širokog raspona u kojem se trgovalo prošli mjesec, a u utorak je pala jer je dolar usporio raniji pad. SAD kreće prema oslobađanju daljnjih barela iz svojih strateških rezervi nafte kako bi povećao opskrbu.

Promjenjivo trgovanje sirovom naftom u listopadu dovelo je do toga da se tržište nalazi između dva različita čimbenika. Ključni vremenski rasponi signaliziraju tijesnost prije nego što OPEC+ smanji proizvodnju od studenog, ali medvjeđi pokretači poput slabe kineske potražnje i agresivne monetarne politike središnjih banaka i dalje opterećuju tržište.

Cijene su pale za oko trećinu od početka lipnja, brišući sve dobitke ostvarene nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sankcije Europske unije na trgovinu naftom trebale bi stupiti na snagu od prosinca, što će potaknuti trgovce i rafinerije da rezerviraju skladišne ​​spremnike u iščekivanju krize opskrbe.

“Volatilnost je i dalje visoka jer se čini da su trgovci više usredotočeni na geopolitičke i političke rizike nego na temelje ponude”, rekao je Ashley Kelty, analitičar u Panmure Gordonu. “Trgovci se nastavljaju boriti sa slabijim izgledima potražnje, ali kratkoročne ponude nastavljaju se smanjivati.”

Cijene

WTI za isporuku u studenom pao je 0,7 posto na 84,84 dolara po barelu u 10:25 ujutro u Londonu.

Brent za namirenje u prosincu izgubio je 0,7 posto na 91,02 dolara po barelu.

Unatoč ograničenom trgovanju, otvoreno zanimanje za globalnu referentnu vrijednost Brenta stalno raste. Udjeli su se prema najnovijim podacima popeli na najvišu razinu od ožujka, iako su i dalje daleko ispod razine na kojoj su bili prije ruske invazije na Ukrajinu, koja je izazvala veliku volatilnost cijena i srušila obujam trgovanja. Zalihe WTI-ja nastavile su padati.

Kina je obećala da će se držati svoje politike Covid Zero, strategije koja je uništila njeno gospodarstvo i smanjila potrošnju energije. Njegova odluka da odgodi objavu ključnih ekonomskih podataka, uključujući bruto domaći proizvod za treće tromjesečje, unijela je notu opreza u trgovanje u regiji.

SAD se kreće prema oslobađanju dodatnih 10-15 milijuna barela nafte iz nacionalnih zaliha za hitne slučajeve u pokušaju da uravnoteži tržišta i spriječi daljnji rast cijena benzina, prema ljudima upućenim u to pitanje. Osim toga, Bidenova administracija još uvijek razmatra ograničenja izvoza goriva, reklo je dvoje ljudi, prenosi Bloomberg Adria.

(SB)

Oznake: nafta