Biznis 24.11.2018.

Ogroman značaj RiTE za Srpsku i Ugljevik

ČITANJE: 2 minute
Krsnu slavu Svegyytog Stefana Dečanskog proslavio je privredni gigant, Rudnik i termoelektrana Ugljevik.
Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, kao i Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić koji su podsjetili na važnost ovog preduzeća, koje, kažu, uvijek ima podršku od institucija Vlade RS.

“Znamo važnost, to je trećina ukupne proizvodnje energije u RS. Znamo važnost i cijenimo sve ono što se ovdje radi i ulaže na ovom prostoru da bi Termoelektrana funkcionisala na najbolji mogući i najefikisaniji način,” rekao je Čubrilović.

“Za nas je od velikog značaja da smo prethodnih godina uspjeli obezbjediti najveću poslijeratnu investiciju na ovom prostoru, a to je ugradnja elektro filtera i proces odsumporavanja u RiTE, odnosno proces koji RS stavlja na poziciju odgovorne Republike koja u regionu izvršava svoju ulogu i obavezu, a to je, daje svoj doprinos zaštite čovjekove okoline, smanjenju emisije štetnih gasova i čestica. Investicija od oko 200 miliona maraka je najveća investicija u ovoj regiji RS,” kaže Đokić.

Poslovna godina će biti završena uspješno i sa premašenim planovima koji su vrlo ambiciozni, kaže v.d. direktora Rudnika i Termoelektrane Ugljevik Čedomir Stojanović. Najavio je i nastavak osavremenjavanja i optimalizacije proizvodnje.

“Planovi od 1780 GW električne energije trebalo bi da budu prebačeni. Imali smo remont koji je završen, možemo reći da ćemo prebaciti plan proizvodnje i imamo proizvodnju uglja koja će biti preko dva miliona tona,” rekao je Stojanović.

“RiTE ima i značajan doprinos u budžet opštine Ugljevik, gdje znamo da je prosječna plata po glavi stanovnika ovdje najveća u RS. Znači ovaj resurs treba njegovati, paziti, treba ga osavremenjavati i možemo da kažemo da je ovo jedan od objekata u Elektroprivredni RS u kome su najveće investicije u toku,” kaže Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede RS”.

Ministar Đokić je najavio i donošenje novog zakona o električnoj energiji, koji podrazumijeva reformu sistema elektroprivrede Srpske. Time će, kaže i RiTE Ugljevik biti u poziciji da još uspješnije posluje.

(ATV)