Biznis 26.10.2021.

OHRABRUJUĆE STATISTIKE: Industrija u BiH nastavlja rast

ČITANJE: 3 minute

Industrija u Bosni i Hercegovini u ovoj godini nastavlja snažan oporavak, nakon veoma teškog prošlogodišnjeg perioda, kada je usljed krize izazvane pandemijom korona virusa došlo do prestanka rada ili smanjenog obima poslovanja svih proizvodno orjentisanih firmi.

Sve to, uz otežan izvoz proizvoda, ali i uvoz sirovina, dodatno je ugrozilo privredna kretanja, tako da je industrijska proizvodnja zapala u ozbljne problem, koji su očigledno prevaziđeni, ukoliko posmatramo dostupne kratkoročne statistike.

Naime, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u septembru 2021. u poređenju sa avgustom 2021. bilježi rast za 2,1 odsto, dok u odnosu na septembar 2020. godine kalendarski prilaođena industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini bilježi rast za 9,3 odsto, pokazuju podaci Agencije za statstiku BiH.

Prema tim podacima, u septembru 2021. u odnosu na avgust 2021. proizvodnja Netrajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za 3,3 odsto, proizvodnja Intermedijarnih proizvoda veća za 1,6 odsto, a proizvodnja Trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 1,4 odsto, dok je s druge strane proizvodnja Kapitalnih proizvoda manja za 1,2, a proizvodnja Energije manja za 1,9 procenata.

“U septembru 2021. u odnosu na septembar 2020. proizvodnja Intermedijarnih proizvoda je veća za 12,7 odsto, proizvodnja Kapitalnih proizvoda veća za 11,3 odsto, proizvodnja Energije veća za 5,8 odsto, a proizvodnja Netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 5,5 odsto, dok je proizvodnja Trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 7,8 procenata”, naveli sui z Agencije za statistiku BiH.

Prema podacima koje je objavila ova Agencije, a prema njihovim statističkim modelima, desezonirana industrijska proizvodnja u septembru 2021. u poređenju sa avgustom 2021. u području Vađenje ruda i kamena je bilježi rast za 2,8 odsto, u području Prerađivačka industrija je zabilježen rast za 1,8 odsto, dok je u području Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen rast za 1,5 odsto.

Kada je u pitanju kalendarski prilagođena proizovodnja, statistika pokazuje da je u septembru 2021. u poređenju sa septembrom 2020. industrijska proizvodnja zabilježila rast u području Prerađivačka industrija za 10,2 odsot, u području Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom bilježi rast za 7,1 odsto, a u području Vađenje ruda i kamena bilježi rast za 1,7 procenata.

“Posmatrano po oblastima djelatnosti, pri čemu su stope izračunate iz desezoniranih indeksa, u septembru 2021. u odnosu na avgust 2021. najveći rast zabilježen je u oblasti Proizvodnja kože i proizvoda od kože od čak 21,7 odsto i oblasti Proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme od značajnih 11,4 procenata. S druge strane, najveći pad industrijske proizvodnje u septembru 2021. u odnosu na avgust iste godine zabilježen je u oblasti Proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava od 12,3 odsto i oblasti Proizvodnja papira i proizvoda od papira za 11,2 odsto”, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Oni su dodali da je posmatrano po oblastima djelatnosti, gdje su stope izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa, u septembru 2021. u poređenju sa septembrom 2020. najveći rast zabilježen u oblasti Proizvodnja duvanskih proizvoda od čak 119,5 odsto i oblasti Proizvodnja baznih metala od 33,7 odsto. Prema njihovim riječima, najveći pad industrijske proizvodnje u septembru 2021. u poređenju sa septembar 2020 godine zabilježen je u oblasti Proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava od 42,7 odsto, te u oblasti Proizvodnja odjeće za 12,7 procenata.

(SB)