Biznis 04.10.2022.

Oko 16.000 njemačkih prodavnica suočeno s bankrotom

ČITANJE: 1 minuta

Zbog rastućih troškova energije, oko 16.000 njemačkih prodavnica suočeno je sa bankrotom, navodi list “Špigl”.

Njemačko udruženje maloprodaja obratilo se vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku i upozorilo ga da ogromni troškovi energije onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem.

Oni su situaciju okarakterisali kao “egzistencijalnu prijetnju” i upozorili da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira ove godine, uz procjenu da će se ovaj trend nastaviti i 2023.

Udruženje upozorava da povećanje troškova energije, koji su u prosjeku porasli za čak 147 odsto od početka godine, sprečava trgovce da ostvare profit.

Udio troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo već je dostigao skoro tri odsto u prosjeku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra biti povećana na čak pet odsto u 2023. godini.

Profit ostvaren u mnogim maloprodajnim sektorima je izuzetno nizak.

U slučaju odjeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1 odsto, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi minus 1,2 odsto.

Čak i u oblasti hrane iznosi samo dva do četiri odsto.

S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoku inflaciju, vjerovatno neće biti moguće prebaciti rastuće troškove energije na potrošače, navodi udruženje.

(Srna)