Biznis 24.10.2020.

OLAKŠICE ZA RAZVOJ BIZNISA Poslovnica IRB-a od 1. januara u Prijedoru

ČITANJE: 2 minute

Poslovnice Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske od 1. januara biće otvorene u Prijedoru. Njihove kancelarije u Prijedoru biće u službi privrednika i građana svih lokalnih zajednica prijedorske regije.

Najniža kamatna stopa po osnovu stambenih kredita jedan je od najznačajnijih projekata IRB-a za građane.

Početkom godine, Investiciono-razvojna banka smanjila je kamatnu stopu za privrednike na 0,5 odsto. Zbog svih pogodnosti, projekat je značajan za privredne subjekte, posebno one sa potencijalom za unapređenje ili proširenje proizvodnje, prenosi RTRS.

– To je svakako značajno za privredu jer samo sa investiranjem i povoljnim sredstvima koja imaju niske kamatne stope možemo biti konkurentni i na domaćem tržištu i na stranim tržištima kojima izvozimo svoju robu – navodi Dragoslav Šiljak, direktor i vlasnik firme Mastervud iz Prijedora.

Otvaranjem poslovnica IRB-a i Garantnog fonda, biće olakšana procedura korisnicima njihovih usluga iz cijele regije – to je lakši put do informacija, podnošenja zahtjeva ali i dolaska do novčanih sredstava IRB-a.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB Republike Srpske je rekao da će grad Prijedor dobiti jednu izuzetnu instituciju koja je stub razvoja Republike Srpske već godinama, koja je regulator samog tržišta i koja je samim svojim dolaskom u Prijedor poslala jasnu poruku da će snažno podržati ovaj kraj i ovu regiju.

Za privrednike je značajno i otvaranje kancelarije Garantnog fonda Republike Srpske.

– Mi smo ovedje prisutni i davali smo dosta garancija, pratimo privredne subjekte i zadovoljstvo je što je tu i IRB. Namjera je da olakšamo početak i razvoj biznisa – rekao je Radivoje Krčmar, direktor Garantnog fonda.

Od početka godine, Investiciono-razvojna banka, samo po osnovu stambenih kredita, plasirala je 50 miliona KM, što je za nadležne pokazatelj da mladi žele da ostanu u Srpskoj.

(A.M/Banjaluka.net)