Magazin 05.07.2016.

Omaž velikoj ljubavi Milke i Petra Kočića

ČITANJE: 2 minute

Živi na selu, veze i čita ljubavna pisma koje je njena zemljakinja Milka Kočić prije stotinu godina slala svom suprugu, čuvenom piscu.

Na ovaj način slikarka Rajna Savić (25), u tišini porodičnog doma u Šnjegotini kod Čelinca, traga za svojim umjetničkim identitetom.

– Kombinujem vez i tradicionalne slikarske tehnike. Željela bih da, jednog dana, imam svoju radionicu u kojoj bih pravila unikatne suvenire, inspirisane tradicijom. Ali, ko zna šta život nosi, možda ću ipak krenuti nekim drugim putem – kaže Rajna.

Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci prije dvije godine i do sada je imala dve samostalne izložbe u rodnom Čelincu.

Za umjetnika, tvrdi ona, život u malom mjestu može biti pravi blagoslov, pogotovo ako je to mjesto blizu velikog centra sa muzejima i galerijama.

rajna savic

– Ovdje imam svoj mir, mogu da čitam, razmišljam, slikam, a Banjaluka nije daleko, tako da posjećujem izložbe i pratim kulturna dešavanja – kaže Rajna.

Tradicija je za nju izvor inspiracije, a u malim mjestima ljudi su prisnije vezani za tradiciju i mnogo više drže do folklora i lokalnih znamenitosti.

– Stare narodne nošnje iz čelinačkog kraja posebno su mi inspirativne. U jednoj takvoj nošnji sam se i udala. Vjenčanica mi se činila suviše stereotipnom za tako svečan trenutak – kaže mlada slikarka.

Očarala su je i ljubavna pisma, koja su prije stotinu godina razmjenjivali čuveni pisac i narodni tribun Petar Kočić i njegova supruga Milka Kočić, rođena Vukmanović, djevojka iz bogate trgovačke porodice iz Jošavke kod Čelinca.

Inspirisana ljubavnom pričom Kočića, Rajna je, na osnovu fotografija, naslikala njihov zajednički potrtret.

– Milka je bila izuzetna, hrabra žena. Uz svog Petra ostala je u svim iskušenjima, čak i poslije njegove smrti. Pedeset godina je bila udovica i nije ni pomišljala da se ponovo uda. Ova slika je omaž njhovoj ljubavi, moj skromni pokušaj da se ona otrgne od zaborava – kaže Rajna Savić.

(blic.rs)