Biznis 03.11.2015.

OneDrive će smanjiti prostor za čuvanje podataka u većini paketa

ČITANJE: 1 minuta
one drive
Na službenom blogu usluge za arhiviranje u cloudu OneDrive osvanula je obavijest o promjenama koje će zadesiti sve korisnike ove usluge.

Čelnici Microsofta su odlučili smanjiti pakete koje nude svojim pretplatnicima i uvesti neke nove opcije.

Najveća promjena zasigurno je ukidanje neograničenog paketa koji su imali Office 365 Home, Personal, i University korisnici. Umjesto neograničenog prostora za čuvanje ovim će se korisnicima dodijeliti 1 TB prostora. Kao razlog za ovu promjenu navodi se činjenica da su neki korisnici u cloud postavljali i više od 75 TB podataka, što je ocijenjeno ekstremnim i nepoželjnim. Svi oni koji imaju više od 1 TB imaće 12 mjeseci da izbrišu višak podataka ili ga premjeste na drugo mjesto.

Pretplate koje su uključivale 100 ili 200 GB prostora više neće biti dostupne za aktivaciju, a umjesto njih biće ponuđena opcija od tek 50 GB, s cijenom od 1,99 USD mjesečno.

Besplatna ponuda će takođe biti drastično srezana – umjesto 15 GB besplatno će se nuditi tek 5 GB, a i “camera roll” bonus od 15 GB za korisnike koji na OneDriveu arhiviraju fotografije sa mobilnih telefona isto će biti ukinut.

Sve ove promjene dogodiće se početkom 2016. godine, a korisnici će biti na vrijeme obaviješteni o njima, pa će im biti ostavljeno prelazni period od barem 12 mjeseci da se prilagode novim uslovima korištenja.

(NN. bug.hr)