Biznis 23.01.2021.

OPORAVAK NAKON “KORONA KRIZE”: Izvoz u decembru skočio za 37 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Posljednjeg mjeseca 2020. godine Republika Srpska je ostvarili izvoz  u vrijednosti od 306 miliona KM, što je za 13,6 odsto više nego u decembru 2019. godine, kada je iznosio 269 miliona KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz Srpske je u proteklom mjesecu bio veći za oko 37 miliona KM u odnosu na isti period 2019. godine, kada privreda nije trpjela snažan udarac izazvan virusom korona.

Prema istom izvoru, uvoz je u decembru 2020. bio težak 412 miliona KM, što je za 4,9 odsto više nego u decembru 2019, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 74,3 odsto, pišu “Nezavisne”.

Međutim, da je virus korona ipak ostavio snažne posljedice na izvoz Srpske u minuloj godini, pokazuju zbirni podaci za njenih svih 12 mjeseci, kada je vrijednost ovih pokazatelja iznosio tri milijarde i 387 miliona KM, što je za 6,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Razloga za optimizam ipak ima jer je procenat pokrivenosti uvoza izvozom u prošloj godini najviši do sada i iznosio je 75,7 odsto, čime je nastavljen trend rekordne pokrivenosti uvoza izvozom šestu godinu u nizu.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske kaže da se pozitivni pokazatelji u Srpskoj u narednom periodu očekuju u svim granama.

“Prerađivačka industrija je u zadnjem kvartalu 2020. doživjela pad, ali je došlo do oporavka u decembru. Mi očekujemo da bi to vrlo brzo trebalo da se vrati u normalu”, naveo je Mijić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Kada su u pitanju prevoz putnika i tereta, kao i turizam i ugostiteljstvo, on se nada da bi do kraja marta trebalo da dođe do stabilizacije.

Govoreći o rastu izvoza u decembru 2020. u odnosu na isti mjesec 2019, on ističe da to puno znači.

“Svaki dinar koji dođe sa strane je ogroman za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Mi očekujemo da se, prije svega, održi nivo prerađivačke industrije, te da se izvozni poslovi zadrže, ali i da se poprave. Naime, s obzirom na to da je vakcinacija u Evropi krenula, te da bi se stanje tamo već krajem marta trebalo vratiti u normalu, očekujemo da svi naši ugovoreni poslovi budu na nivou kakav je bio prije vanrednog stanja, pa čak očekujemo i neke pomake, jer je takav trend bio prije situacije izazvane virusom korona”, naglasio je Mijić.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine najviše se izvozilo u Hrvatsku, i to u vrijednosti od 482 miliona KM, i u Italiju – 469 miliona KM. U istom periodu najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 846 miliona KM, i iz Italije, u vrijednosti od 633 miliona KM.

Statističari su izračunali da je prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u decembru 2020. godine iznosila 979 KM, i najviša je do sada, a ujedno je i prvi put premašila iznos od 500 evra (501 evro).

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1.497 KM), a najniža u području građevinarstvo (665 KM).

(N.S)