Magazin 05.09.2020.

OPREZ: Ovo su ključni simptomi korona virusa kod djece

ČITANJE: 1 minuta

Dijareja i povraćanje mogu biti ključni simptomi Covid-19 kod djece, tvrde naučnici, što bi značilo da je potrebno ažuriranje liste zvaničnih simptoma.

Zvanične liste simptoma infekcije korona virusom kod djece trenutno imaju tri simptoma visoku temperaturu, učestali kašalj i gubitak čula mirisa ili ukusa, što je dodato u maju.

Brojne studije na odraslima utvrdile su brojne druge simptome koji uključuju bol u mišićima, umor, konfuziju, bolove u grudima i stomačne probleme. Studija Kraljevskog koledža u Londonu, podijelila je te simptome kod odraslih i šest grupa, pri čemu astrointestinalni problemi čine jednu grupu, prenosi Srpskainfo.

Sada istraživači Kraljičinog univerziteta u Belfastu tvrde da su mučnina i stomačne tegobe glavni simptomi Covid-19 kod djece, piše Gardijan.

Autor studije Tom Voterfild je naglasio da je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na osnovu tri postojeća simptoma oko 76 odsto, dok bi dodavanjem gastrointestinalnih tegoba na listu simptoma virus bio potvrđen u 97 odsto slučajeva.

Studija je sprovedena na proljeće i trajala je duže od tri mjeseca. U njoj je učestvovalo oko 900 djece starosti do 15 godina, od kojih nijedno nije bilo u stanju koje bi zahtjevalo hospitalizaciju.

Iako je njegova studija otkrila da su dijareja i povraćanje jasni simptomi, Voterfild je naglasio da su rezultati važni i zbog još jednog razloga.

– Ova studija pokazuje roditeljima da će mnoga djeca biti prehlađena tokom zime, ali da to ne znači automatski da su pozitivna na koronu – kazao je.

(A.M/banjaluka.net)