Optuženi za čedomorstvo negirali krivicu, odbrana tvrdi da Vojkana nije ubila bebe

Izjašnjenje o krivici održano je bez prisustva javnosti, koja je po zahtjevu tužioca Vaje Todorović isključena iz cijelog toka postupka, a s tim su se saglasili branioci optuženih.

Rade Bogojević (54) iz Trnjana, za kojeg je DNK analizom utvrđeno da je otac jedne od tri bebe, te Vid Janković iz Dugog Polja, koji je imao seksualne odnose sa djevojkom, takođe su se izjasnili da nisu krivi.

Žarko Cvijetić iz Skugrića, optužen za isto djelo kao Bogojević i Janković, obljuba nad nemoćnim licem, nije se želio izjasniti, te je sudija konstatovano da se izjašnjava da nije kriv.

Branko Ristić, branilac Vojkane Bogojević, koja se vidno mršavija otežano kretala od dobojskog Kazneno-popravnog zavoda do Okružnog suda, kazao je da će tokom postupka osporiti pravnu kvalifikaciju djela.

“Osporava se izvršenje sva tri navedena krivična djela, s obzirom na to da je stavljeno na teret podstrekavanje na teško ubistvo, a u osnovi je učinjenje krivičnog djela čedomorstvo”, kazao je Ristić, te na novinarsko pitanje da li odbrana tvrdi da je ubistva počinila Sanja, a ne njena majka Vojkana, potvrdno odgovorio.

Ljiljana Miljanović, branilac Radeta Bogojevića, najavila je da će tokom suđenja pobijati urađenu DNK analizu, te zatražiti novu, jer im ona koja je obavljena po nalogu Tužilaštva ne ide u prilog.

Ona se požalila da su mediji iskoristili cijeli slučaj i otežali postupak, te dodala da očekuje da suđenje počne u roku od 30 dana jer su Vojkana i Rade u pritvoru, dok se Janković i Cvijetić brane sa slobode.

Ponuda za sklapanje sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom odbrani zasad ne odgovara.

“Visoke su predviđene kazne, društvena opasnost djela je izuzetno velika, ne podržavamo da treba ostati nerazjašnjeno, ali osnovni je princip šta je neko učinio, šta je opis njegovog krivičnog djela”, kaže Miljanovićeva, te dodaje da Tužilaštvo do završetka postupka može predlagati sporazum.

Istraga još nije dala odgovore na pitanja ko je otac druge bebe čiji su skeletni ostaci pronađeni u blizini kuće Bogojevića, te gdje je završilo tijelo treće bebe koju je Sanja rodila, a kojoj je ona presudila.

Djevojka se nalazi u ustanovi izvan Doboja, ona nije hapšena i, sve su prilike, neće biti krivično gonjena, iako je protiv nje podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistvo djeteta pri porođaju, te će dobiti imunitet.

Prema Krivičnom zakonu RS za teško ubistvo, za šta se tereti Vojkana, prijeti joj zatvorska kazna od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, dok Bogojeviću, Jankoviću i Cvijetiću, optuženim za obljubu nad nemoćnim licem, prijeti kazna zatvora od najmanje pet godina.

Osim Sanje, Vojkana ima još tri udate kćerke i maloljetnog sina, koji s ocem Milivojem, koji je takođe bio podvrgnut DNK analizi jer se sumnjalo da je ne samo podvodio kćerku trojici optuženih, nego da je i on mogao biti otac beba, živi u Trnjanima.

(Nezavisne)

POKLON ZA 18. ROĐENDAN: Vlado Mirošljević KKI Vrbas uručio sportska kolica

Košarkaški klub invalida Vrbas danas je u klupskim prostorijama obilježio 18. rođendan, a jedan od poklona koji su Banjalučani dobili jesu nova sportska kolica koja im je uručio odbornik u Skupštini grada Banjaluka Vlado Mirošljević inače dugogodišnji prijatelj kluba, saopšteno je iz Vrbasa. “Meni je puno srce što sam mogao da pomognem KKI Vrbas i

ČETIRI PRIJAVE ODBIJENE: CIK ovjerila prijave za učešće na izborima za 43 stranke koje potpuno ispunjavaju uslove

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je danas prijave za učešće na izborima za 43 političke partije, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove, dok su prijave četiri stranke odbijene. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke partije, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove. Šest političkih partija mora uskladiti naziv koji će

KOMPANIJA DOSTIGLA VRIJEDNOST 206,5 MILIJARDI DOLARA: Kako je Tesla zasjela na prvo mjesto svjetskih autoproizvođača

Tesla Inc., kompanija koju je 2003. godine osnovao Elon Musk, jedna je od najmlađih priozvođača automobila na svijetu, a u konkurenciji prestižnih marki starih i po stotinjak godina kao što su BMW, Mercedes-Benz, Ford, Renault ili Toyota, Tesla je postala najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu. Zahvaljujući porastu vrijednosti dionice Tesle od 5 odsto, vrijednost ove američke kompanije

“ZLOČIN BEZ KAZNE” Na Zalazju obilježeno 28 godina od stradanja Srba

Na Zalazju kod Srebrenice danas je obilježeno 28 godina od stradanja 69 Srba, koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine. Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je u posljednjem ratu u BiH prvo ubijena istina što su učinili zapadni moćnici i mediji i da pravu istinu o karakteru

OBILJEŽAVANJE 30 GODINA POSTOJANJA: SDS proslavio krsnu slavu Petrovdan

Srpska demokratska stranka obilježila je danas u Istočnoj Ilidži krsnu slavu Petrovdan i 30 godina postojanja. U okviru centralne proslave služena je Sveta arhijerejska liturgije u Hramu Nerukotvorenog obraza Hristovog na Кuli u Istočnoj Ilidži, gdje je obavljen i čin lomljenja slavskog kolača. Položeni su i vijenci na Spomen-obilježje palim borcima u Vojkovićima. Predsjednik SDS-a

TEGELTIJA: Neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u CIK-u

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u Centralnoj izbornoj komisiji BiH u ovoj godini, s obzirom na probleme koje su rezultat pandemije virusa korona. “CIK je izabran kako je izabran. Mnogo je propusta u toj proceduri. Kažu da su najmanje tri greške napravljene u proceduri