Vijesti 16.09.2015.

Orban: Zid i na granicama sa Hrvatskom i Rumunijom!

ČITANJE: 3 minute
viktor-orban
Mađarski premijer Viktor Orban najavljuje izgradnju zida duž granice prema Rumuniji, kao i na određenim mjestima na mađarsko-hrvatskoj granici.

“Očigledno je da ruta više ne ide preko mađarsko-srpske granice. Ona će ići drugim pravcem, zbog čega smo odlučili da izgradimo zid na granici ka Rumuniji. Takođe ćemo na određenim mjestima duž hrvatske granice podići ogradu”, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Kako kaže, o tome je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova i za taj poduhvat već postoje planovi.

Prema njegovim riječima, rutu definišu krijumčari, a ne ljudi, te da je cilj jasan, a to su Njemačka ili Skandinavija.

Orban je, u vezi zida na mađarsko-srpskoj granici, rekao da je postignut postavljeni cilj.

On je prenio da su mađarske vlasti sada spremne da podižu zid.

“Međutim prava snaga nije u zidu. Imamo nove zakone sa oštrijim kaznama za ilegalne migrante i uputili smo policiju i vojsku na granicu. Oni treba da osiguraju da migranti mogu podnijeti zahtjev za dobijanje azila, ali i da moraju da se pridržavaju pravila”, poručio je Orban.

Na konstataciju da će Mađarska tražioce azila, prema novom zakonu, u brzom postupku odbijati, on je objasnio da to nije zbog novih zakona, već na osnovu ženevske konvencije o azilantima, u kojoj je jasno definisano da izbjeglice nemaju pravo da biraju zemlju u koju žele da odu.

Izbjeglice, prema njegovim riječima, imaju pravo na zaštitu, a to moraju da obezbijede i susjedne države zemalja porijekla.

On je podsjetio da su Mađari 1956. bili prikupljani u Austriji u kampovima, odakle su, na regulisani način, mogli zatražiti azil u drugim zemljama, što je trajalo često par godina.

Orban je istakao da cilj međunarodne zajednice ne može biti da primi sve izbjeglice i pruži im novi dom.

“Ne može biti cilj da svi Sirijci napuste Siriju. Moramo da uložimo napore na političkom nivou da Sirija ponovo postane mjesto dobro za život”, naglasio je on.

Istovremeno je rekao da će, ako se analizira šta se u zapadnoevropskim državama dešavalo proteklih godina, i ako se muslimanske izbjeglice i dalje budu puštale na naš kontinent, oni postati većina.

Orban je kazao da napori zapadnih vlada nisu urodile plodom da integrišu muslimansku zajednicu, te da ko želi paralelno društvo ima pravo da ga dobije, ali to Mađarska ne želi.

“Hrišćani gube po brojnosti. To je pitanje demokratije, matematike i neograničenih resursa muslimana u islamskom svijetu. Ne govorim o vjeri, već kulturi, vrijednostima, stilu života, seksualnim navikama, slobodi govora, jednakosti polova”, podvukao je on.

Govoreći o Mađarskoj, Orban je kazao da ta zemlja ima svoj “hiljadugodišnji put”, koji bi željela nastaviti, i da Mađari žele da budu “bogatiji, uspješniji i ljepši, ali na svoj dosadašnji način”.

Vezani tekst: Haos na granici: Mađarska policija puca na izbjeglice i tuče novinare!

(Agencije)