Magazin 05.11.2021.

ORGANIZATORI NAJAVILI PROGRAM: Pozorišni festival “Kestenburg” od 28. do 30. novembra

ČITANJE: 3 minute

Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg“, koji će ove godine biti održan po četvrti put od 28. do 30. novembra, svečano će biti otvoren u Banjalučkom studentskom pozorištu koncertom „Brodvej u Banjaluci“, najavili su organizatori.

Na koncertu „Brodvej u Banjaluci“, koji će biti održan 28. novembra u 20 časova, učestvovaće Đurđa Vukašinović i Maja Manojlović, Tijana Jovanović i Milena Vasić, piše Glas Srpske.

Festival će zvanično otvoriti dvostruki prvak svijeta u džudu Nemanja Majdov, a organizatori su najavili cjelokupan program ovogodišnje smotre.

– Četvrta edicija festivala „Kestenburg“ dovešće ponovo do toga da Studentsko pozorište postaje na trenutak svjetska pozornica, ona koja govori različitim jezicima, bojom kože, estetikom, poetikom i politikom. Vikaćemo, skandirati, pjevati i igrati jednu istu priču od kada postoji svijet – istinu. Onakvu kako jeste, kakva bi morala biti, a nije. Upiraćemo prstom i opominjati da se pogledamo pažljivo u ogledalo, da mijenjamo prvo sebe pa onda svijet. Nije to tako teško. Za početak, malo hrabrosti, mnogo upornosti i izdržljivosti. Nekim čudnim zakonima prirode, po modelu lavine, stvaralačka sila siguran sam da će pokrenuti umjetnički čin koji se više ne može zaustaviti. Zato su pozorište i umjetnost jedina ljudska djelatnost koja je živo svjedočanstvo da je promjena nabolje moguća i trajna. Ona je ta koja oplemenjuje čovjeka, gura svijet naprijed – rekao je direktor festivala Aleksandar Pejaković govoreći o pripremama ovogodišnjeg festivala.

U takmičarskom programu „Kestenburga“ na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće odigrane tri studentske predstave. Prva predstava koja će biti odigrana je „U plamenu strasti“ (29. novembar), u izvođenju mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, „Serbus Evropeikus“ (29. novembar) koju će izvesti studenti sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, te „Greta iz Fausta“ (30. novembar), koju će izvesti studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Van konkurencije biće izvedena predstava „Naša krila“ reditelja Si Jong Voa i u produkciji Teatra „Foks“ iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji Vladana Đurkovića „Tako čine sve“ i „Služavka gospodarica“, a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Na zatvaranju festivala biće odigrana predstava „Šećer je sitan, osim kad je kocka“, u produkciji „Teatra na brdu“ iz Beograda, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

U okviru ovog izdanja festivala prvi put biće održan okrugli sto, kojeg će voditi novinar Dževdet Tuzlić, a na kojem će biti predstavljeni učesnici festivala.

Žiri

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“ radiće u sastavu: glumica Svetlana Bojković, akademski slikar Maja Dodig, dramaturg Branislav Nedić, pozorišni producent Bojan Ćetković i glumica Aleksandra Ćosić iz Beograda. Oni će dodijeliti „Zlatni kesten“ za najbolju predstavu u cjelini. Na festivalu će biti dodijeljeni i „Srebrni kesten“, „Bronzani kesten“, te specijalne nagrade direkcije festivala – „Dajak“ i „Kestenov list“.

Žiri novinara radiće u sastavu Srđan Radanović, Sanja Popović i Tatjana Marjanović, a žiri publike činiće: Suzana Šalić, Ljiljana Zrnić i Vesna Aljetić. Redakcija „Glasa Srpske“ ove godine dodijeliće nagradu za najbolju predstavu, a u žiriju „Glasa“ su Borjana Radmanović-Petrović, Žarko Marković, Ilijana Božić, Milanka Mitrić i Darija Galonja.

(SB)

Oznake: Kestenburg