Magazin 15.05.2022.

Organizatori provjeravaju regularnost dijela glasova na Eurosongu, Konstraktin plasman upitan

ČITANJE: 3 minute

Partner Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije, saopštilo je da se u rezultatima šest zemalja identifikovani “određeni neregularni obrasci glasanja”.

Iako se u saopštenju ne navodi eksplicitno koji su to “neregularni obrasci glasanja”, ne može ni na šta drugo da se odnosi nego na šablonsko glasanje susjednih zemalja, ili evropskih “blokova” – poput skandinavskih zemalja, tradicionalnih 12 poena koje Grčka i Kipar razmijene svake Evrovizije, ali i poena koje zemlje bivše Jugoslavije dodjeljuju jedna drugoj.

“Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamjenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasanjem)”, glasi saopštenje.

Ovaj proces je priznao Nezavisni monitor glasanja, navodi se.

“EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pjesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi vjerovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja”, zaključuje se saopštenje organizatora Evrovizije.

Ovo bi, kako piše b92.net, moglo da znači da bi srpskoj predstavnici Konstrakti mogli da povuku jedinih 12 poena koje je sinoć dobila, jer su “došli” iz komšiluka -. Hrvatske i Crne Gore. Žiri Sjeverne Makedonije sinoć je dodijelio 10 poena za Konstraktu. Konstrakta je završila sinoćno takmičenje na petom mjestu, dok je pobjednička država bila Ukrajina.

Do 2008. godine važio je ustaljeni sistem glasanja po kom su o pobjedniku “Evrovizije” odlučivali isključivo glasovi publike iz svih zemalja učesnica, preokret je nastao kada su pojedine zemlje povukle svoje učešće zbog, kako su tada naveli, “nepravednog susjedskog dodeljivanja glasova”.

Upravo zbog toga je 2009. godine uspostavljen sistem po kom o pobjedniku “Evrovizije” odlučuju glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmjeri. Prema novim pravilima, svaka zemlja učesnica ima pet članova stručnog žirija, pri čemu svaki od njih mora da bude državljanin zemlje u čijem je žiriju, a podrazumijeva se da je istaknut na polju radija, televizije, muzičke produkcije ili komponovanja. Osim toga, članovi žirija ne smiju imati nikakve personalne veze sa učesnicima takmičenja.

I dok se se glasovi žirija dobijaju jedan po jedan za svaku državu, glasovi publike se dobijaju za sve države odjednom, što zapravo može drastično da podigne zemlje koje su slabije prošle po glasovima žirija, i obrnuto.

U 2019. godini prezentacija glasova se malo promijenila. Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija.

RTCG: Pojasnite nam

Evrovizijski tim RTCG zatražio je pojašnjenje od Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon što je na sajtu Eurosonga objavljeno da je na drugoj polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije 2022. osporeno glasanje žirija u šest zemalja, među kojima je Crna Gora.

Evrovizijski tim RTCG navodi da je glasanje u studiju RTCG proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno ovjereno od EBU i da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti, prenosi portal RTCG.

“Kad je riječ o finalnoj večeri, kao sto je publika mogla da primjeti u direktnom televizijskom prenosu, glasovi su saopšteni javno i ukus našeg žirija u najvećem dijelu poklopio sa rasporedom zemalja na konačnoj tabeli”, navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju na sajtu EBU, partner Evropske radiodifuzne unije koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije ukazao je da su u rezultatima šest zemalja, među kojima je i Crna Gora, identifikovani, kako je navedeno, “određeni neregularni obrasci glasanja”.

Te zemlje su, osim Crne Gore, Azerbejdžan, Gruzija, Poljska, Rumunija i San Marino.

(SB)

Oznake: Evrovizija