Magazin 27.05.2016.

Orkestar gitara 102 gitarske žice spreman za mini-turneju po RS

ČITANJE: 3 minute

Ovaj orkestar, koji je zajednički projekat profesora i nastavnika gitare muzičkih škola “Savo Balaban” i “Vlado Milošević” iz Banjaluke, Umjetničke škole iz Bihaća, kao i profesora i studenata Katedre za gitaru, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, krenuo je na mini-turneju. Dan kasnije imaju zakazan nastup u Zvorniku, a odmah poslije tog koncerta putuju za Ugljević gdje će nastupiti 29. maja.

Jedan od osnivača ovog orkestra koji broji 20 članova i koji je osmišljen kao regionalna saradnja profesora, nastavnika i studenata sa akcentom na promociju orkestarske muzike na klasičnoj gitari je i Nataša Jokić. Ova gitaristkinja, koja radi na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, za “Glas Srpske” najavila je koncerte, ispričala o orkestru i programu sa kojim će se predstaviti.

– S obzirom na to da je ovakva vrsta orkestarskog rada nesvakidašnja i da je opus originalno napisanih djela za gitarski ansambl mali, veliki dio repertoara čine djela u obradi za ovakvu vrstu muziciranja. Iako je taj opus mali, on postoji i mi ga promovišemo pa će publika imati prilike da čuje jedno takvo djelo od Karla Domenikonija i Jurga Kindla – kazala je Jokićeva.

Žanrovski gledano, objasnila je ona, repertoar obuhvata sve epohe umjetničke muzike, kao i popularnu muziku napisanu u obradi za gitarski orkestar pa se nadaju da će se na repertoaru izdvojiti za svakoga ponešto.

– Imajući u vidu da gitara nije simfonijski instrument i da je rijetkost čuti je na ovakav način, ne samo u BiH, već i u svijetu, mislim da smo joj dali jedan potpuno novi zvuk, drugačiju priču od one na koju je naša publika navikla – naglasila je muzičarka.

Dokaz tome je i prepuna sala Banskog dvora Kulturnog centra, kada se orkestar prošle godine predstavljao banjalučkoj publici.

– Kritike su bile sjajne, što nam je dalo motiv da dalje nastavimo raditi – prisjetila se Jokićeva.

Rad u ovakvom orkestru je za većinu gitarista nešto novo i neobično.

– Za nas je ovo bilo učenje i veliko iskustvo, jer pristup rada na solističkoj i orkestarskoj partituri se uveliko razlikuje – priča Jokićeva.

U okviru ove mini-turneje biće održani i master-klasovi, koje će, pored nje, voditi i Boban Adžić, Sunčica Trkulja i Mia Alkić. Povod za održavanje ovakvih radionica došao je iz potrebe za boljom međusobnom saradnjom i komunikacijom nastavnika u RS i BiH.

– Master-klasovi koje ćemo voditi predstavljaju individualnu nastavu sa učenicima. Služe da se učenici upoznaju sa različitim pristupima rada i sviranja na gitari, kao i da mi nastavnici međusobno sarađujemo i razmjenjujemo iskustva – dodaje ona.

Radionica

Radionica na temu “Gitara u orkestarskoj muzici”, koja će biti održana u sklopu nastupa orkestra, je namijenjena i za nastavnike i za učenike. Oni će na osnovu dugogodišnjeg iskustva dirigenta Medine Arnautović moći saznati više o tome kako započeti rad sa orkestrom gitara i svim aspektima tog rada.

(Glas Srpske)