Magazin 06.04.2016.

Osam “zdravih” namirnica koje su zapravo štetne

ČITANJE: 2 minute
namirnice
Sa svih strana reklamira se i propagira zdrava ishrana, što je zaista sjajno. Ipak, često pojedine namirnice koje smatramo zdravim, baš zbog tih reklama, to nisu.

Dijelimo sa vama kojih je osam namirnica u pitanju, ali i koja su zaista zdravi izbori kada je hrana u pitanju.

  1. Energetske pločice

Ovaj tip užine se najčešće prodaje u teretanama i centrima za vježbanje, međutim, sastojci su takvi da često ima veoma mnogo šećera sa prikrivenim imenom. Radije za užinu pojedite jabuku ili šargarepu.

  1. Voćni jogurt sa 0% ili 1% masti

Ovi jogurti su mamci za sve koji žele da smršaju, međutim, oni su prepuni šećera. Dobri su za osobe sa visokim holesterolom, ali su daleko od najzdravijih namirnica. Radije birajte grčki tip jogurta.

  1. Smrznuti jogurt

Smrznuti jogurt je zaista slasna poslastica – ali je i dalje to, poslastica. Iako sadrži jogurt nema ništa manje kalorija nego bilo koji sladoled.

  1. Smuti

Voće je veoma zdravo, to svi znamo, međutim, kada pomešate nekoliko vrsta voća u kojima ima voćnog šećera možete prekoračiti preporučenu dnevnu dozu i uneti šećera mnogo više nego što je zdravo.

  1. Granule

Granule imaju veoma puno šećera i masti i, iako su ukusna namirnica koja djeluje da je potpuno zdrava, nije baš tako. Zapravo, nemojte misliti da će kilogrami otići ukoliko ujutru jedete neki od kupovnih slatkih muslija.

  1. Smrznuta zdrava hrana

Svi koji su često u žurbi kupuju hranu koju mogu ugrijati na brzinu u mikrotalasnih pećnici. Da bi imali privid da se hrane zdravo kupuju one koji na sebi imaju naljepnicu “niskokalorično” . Međutim, tu je zamka! Oni u sebi imaju mnogo aditiva, što složićete se, nije baš sjajno rješenje.

  1. Sušeno voće

Ne svo, na sreću! Kajsija, šljiva, grožđe, urme i smokve su voće kojima se ne dodaje šećer pri sušenju. Mango i borovnice, s druge strane, ne bi trebalo da jedete u velikim količinama.

  1. Veganski desert

Ova vrsta deserta ne sadrži u sebi životnjske proizvode, ali zato sadrži masti i ugljene hidrate. Takođe, često se u veganskim desertima nalazi kokosov šećer, koji je zdraviji od redovnog, ali ima isti efekat na krvni pritisak.

Šta bi trebalo jesti: svježe voće i povrće, kuvana jela i ukoliko baš kupite kupovno jelo, neka ono ima do pet sastojaka. Vodite računa, ipak je zdravlje u pitanju.

(B92)