Biznis 31.10.2015.

Osnivač Tvitera radnicima daje 197 miliona dolara

ČITANJE: 1 minuta
Tviter
Prošle nedjelje je izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi najavio da će do kraja oktobra svim zaposlenima podijeliti trećinu svojih akcija, čija vrednost iznosi 197 miliona dolara.

Džek Dorsi, koji je suosnivač Tvitera, svoj velikodušan potez najavio je porukom na ličnoj stranici u servisu mikroblogova.

Ovaj neočekivani vid darežljivosti pored svog dobročiniteljskog karaktera pruža i veliku lekciju ostalim šefovima velikih kompanija. Zašto?

Zadržaće najveću vrijednost Tvitera

Kompanija živi od intelektualnog vlasništva, ekskluzivnih ugovora sa sponzorima i oglašivačima, jedinstvenih usluga koje pruža, kao i od specifične tehnologije, ali najveću vrijednost u Tviteru imaju ljudi.

Ovim potezom Dorsi je podstakao sve zaposlene da ostanu u kompaniji i da se još više uključe u unapređivanje Tvitera, iz prostog razloga jer će na taj način sami sebi povećati zaradu.

Povećan moral zaposlenih

Dorsi je učinio da se radnici osjećaju kao vlasnici. A niko o kompaniji ne brine više od vlasnika.

Drugo, stavio im je do znanja da kompanija ima veliko povjerenje u njih, čime im je dao veću odgovornost.

I treće, svojim potezom uveo je osjećaj zajedništva, koji Tviteru može doneti samo dobro.

Podigao reputaciju Tvitera u nebesa

Svaki lider je odgovoran za reputaciju svoje organizacije. Dorsijev nesebični čin rezultovao je ultrapozitivnim medijskim odjekom.

Danas svi znaju da je Tviter kompanija u kojoj je privilegija raditi, i to je možda i najveća Dorsijeva dobit.

Nakon podjele akcija Dorsi će, kao i ranije, biti sedmi po veličini akcionar kompanije Tviter s ukupnim udjelom od 2,23 odsto akcija.

(Blic)