Biznis 18.09.2015.

Osnovan Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana

ČITANJE: 2 minute
split
Ministri nauke Zapadnog Balkana potpisali su danas u Splitu sporazum o osnivanju Centra za istraživanje i inovacije kojim su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, a partner u projektu je Regionalni savjet za saradnju (RSS).

“Regionalna saradnja u oblasti istraživanja i inovacija je neophodna da bi se omogućilo učešće Zapadnog Balkana u relevantnim programima Evropske unije, kao što su ”Unija inovacija” i ”Horizon 2020”. Izgradnjom kapaciteta da se priključimo ovim programima direktno radimo na izgradnji institucionalnih kapaciteta za procese pridruživanja Evropskoj uniji”, rekao je generalni sekretar RSS Goran Svilanović.

Svilanović je zajedno sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić otvorio ministarsku konferenciju na kojoj je potpisan sporazum, a na skupu je učestvovao i srpski ministar prosvjete i nauke Srđan Verbić.

Prema njegovim riječima, glavna prednost regionalne razvojne strategije RSS pod nazivom ”Jugoistočna Evropa 2020” jeste njen kapacitet da razvije interresornu regionalnu saradnju.

Zahvaljujući ovom projektu biće omogućena saradnja između sektora istraživanja i inovacija i drugih sektora koji su neophodni za ekonomski rast i koji su obuhvaćeni pomenutom strategijom, a to se posebno odnosi na trgovinu, industriju i mala i srednja preduzeća, dodao je Svilanović.

Formiranje Centra započelo je još 2009. godine, kada je u Sarajevu potpisana Deklaracija o zajedničkoj saradnji u nauci i inovacijama a zatim 2013. u Zagrebu, Deklaracija o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije, izrađena u zajedničkoj koordinaciji Svjetske banke, Evropske komisije, RSS i sedam potpisnica iz regiona.

Time je otvoren put osnivanju zajedničkog Centra za istraživanje i inovacije sa sjedištem u Splitu, navedeno je u saopštenju RSS.

Centar će imati status međunarodne organizacije u okviru koje će se odvijati aktivnosti čelnika i predstavnika učesnica iz regiona, drugih evropskih i svjetskih zemalja, predstavnika EK i SB, naučnika i preduzetnika koji se bave visokim tehnologijama i investitora.

Svojim aktivnostima Centar će nadopuniti rad i ciljeve dvije postojeće evropske inicijative – Dunavske i Jadransko-jonske strategije u koje je uključena većina evropskih zemalja.

(Agencije)