Vijesti 12.12.2015.

Osnovano prvo društvo istoričara Srpske

ČITANJE: 1 minuta

draga-mastilovic

Draga Mastilović, istoričar i dekan Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, izabran je danas za predsjednika novoosnovanog udruženja istoričara nazvanog po nedavnom preminulom akademiku Miloradu Ekmečiću.

Na osnivačkoj skupštini prvog udruženja istoričara Srpske, održanoj na banjalučkom Filozofskom fakultetu, formirano je rukovodstvo udruženja, a istoričari su poručili da će snažno raditi na promociji istorijske nauke i razvoju naučno istraživačke djelatnosti iz ove oblasti.

Za predsjednika udruženja, nazvanog po našem čuvenom istoričaru, izabran je Draga Mastilović, a potpredsjednik je Borivoje Milošević sa banjalučkog Filozofskog fakulteta. Na čelu upravnog odbora je Boško Branković, a članovi ovog tijela su Radmilo Pekić, Draga Mastilović, Dobrivoje Milošević, Maja Laković, Slaviša Vulić, Zoran Heleta, Dragan Trkulja i Dejan Došlić.

Predsjedenik Upravnog odbora Boško Branković kazao je da u RS do sada nije bilo aktivno niti jedno udruženje koje bi okupljalo istoričare.

– Udruženje će okupljati nastavnike i profesore istorije, studente istorije i druge naučnike i stručne radnike u oblasti istorije iz RS, ali i istoričare van RS koji rade na promociji istorijske nauke – rekao je Branković.

Kako je naglašeno na osnivačkoj skupštini, koja je okupila veliki broj istoričara, ovo udruženje raditi na unapređivanju naučno-istraživačke djelatnosti iz oblasti istorije, a planirano je, između ostalog, i da izdaju specijalizovani časopis.

(Banjaluka.net)