Vijesti 24.02.2016.

Osnovni sud u Banjaluci godinama krši zakon

ČITANJE: 2 minute
osnovni sud banjaluka
Osnovni sud u Banjaluci godinama kršeći Zakon o sudskim taksama zaradio je oko 150 hiljada KM. Sud već dvije i po godine nezakonito naplaćuje taksu u iznosu od 300 KM za osnivanje udruženja i fondacija.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, koji je donesen 2013. godine, ukinuto je plaćanje takse za osnivanje udruženja i fondacija, ali je, kako saznajemo, Osnovni sud u Banjaluci i dalje nastavio da naplaćuje ovu taksu.

Plaćanje ove takse bilo je predviđeno Zakonom o sudskim taksama RS iz 2008. godine. U tom zakonu, u tarifnom broju 20, tačka 3, navedeno je da se za rješenja o upisu i osnovinaju pravnih lica, izuzev privrednog društava i dijelova privrednog društava, plaća taksa od 300 KM.

Zatim su 2009. godine donesene izmjene zakona, ali za ovaj dio nije bilo promjena. Potom su 2013. godine ponovo donesene izmjene zakona kojim se, između ostalog, u tarifnom broju 20. briše tačka 3.

Nove zakonske izmjene su donesene 2014. godine, ali tu nije bilo promjene po ovom pitanju. Prema informacijama, u 2013. godini je u Banjaluci osnovano 189 udruženja i fondacija, u 2014. taj broj je bio 184, dok je u prošloj godini osnovano 191 udruženje ili fondacija.

Po osnovu nezakonite naplate takse Osnovni sud u Banjaluci je inkasirao oko 150.000 KM. Sagovornici CAPITAL-a ističu da je zabrinjavajuće da sud, i to najveći u RS, ne primjenjuje zakone. Rješenja o naplati takse potpisivao je bivši predsjednik Osnovnog suda Milan Tegeltija, a nastavio je njegov nasljednik Milenko Milekić.

Osnovni sud u Banjaluci čeka tumačenje zakona

U Osnovnom sudu u Banjaluci su, na pitanje CAPITAL-a zbog čega nezakonito naplaćuju taksu, tek nakon 13 dana, odgovorili da je „zahtjev za tumačenje odredaba Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskim taksama (Službeni glasnik RS broj 67/13), upućen Ministarstvu pravde Republike Srpske na pojašnjenje i tumačenje“.

-Detaljno pojašnjenje biće upućeno i vama blagovremeno po prijemu istog u sud- kazali su u Osnovnom sudu Banjaluka.

Iz Suda nisu saopštili kada su poslali zahtjev za tumačenje Zakona o sudskim taksama, odnosno da li su to uradili tek nakon što se CAPITAL zainteresovao za ovaj slučaj.

Vratiti novac udruženjima

U Advokatskoj firmi „Sajić“ iz Banjaluke kažu da su iznenađeni činjenicom da Osnovni sud Banja Luka nije naveo osnov po kom zahtjeva plaćanje sudske takse prilikom osnivanja udruženja građana.

-U zadnje tri godine mi smo, kao punomoćnici, osnovali desetak udruženja građana i uvijek nam je Osnovni sud Banjaluka tražio da, prilikom podnošenja zahtjeva, taksa na osnivanje u iznosu od 300 KM bude plaćena. Ukoliko se pokaže da sud nije imao osnova za naplatu takse na osnivanje jedino rješenje je da se taj iznos vrati udruženjima građana- kazali su u Advokatskoj firmi „Sajić“.

(Capital.ba)