Politika 22.09.2015.

Ostojić: “Potpuno ćemo zatvoriti Bajakovo ako treba”

ČITANJE: 2 minute
izbjeglice
Hrvatska spremna da potpuno zatvori prelaz Bajakovo-Batrovci na granici sa Srbijom, ukoliko to bude potrebno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Ranko Ostojić je optužio Srbiju da organizovano šalje izbjeglice u Hrvatsku, umesto u Mađarsku.

– Hrvatska će preduzeti sve mjere koje su potrebne da naši susjedi ne pričaju prazne priče, nego neka izvole slati ljude koji stižu iz Grčke i Makedonije direktno autobusima prema (prelazima) Horgošu 1 i Horgošu 2. Apsolutno smo spremni da zatvorimo Bajakovo ako bude potrebno- rekao je kasno sinoć Ostojić za televiziju RTL.

On je objasnio da Hrvatska ima stalni priliv izbjeglica na Tovarnik.

– Niko me ne može uvjeriti da baš nijedna osoba ne prelazi iz Srbije u Mađarsku. Mislim da je savršeno jasno da se radi o organizovanoj akciji prevoženja izbjeglica direktno prema Hrvatskoj- rekao je ministar.

Po njegovim rečima, Hrvatska može da drži izdrži takav pritisak “dok god ima situaciju tranzita”, ali da je spremna i na “Plan C”, ukoliko dođe do zatvaranja granica. On, međutim, nije želeo da kaže šta bi taj plan podrazumevao.

Ostojić je dodao da je u Hrvatsku za nekoliko dana ušlo više od 30.000 ljudi, a izašlo oko 27.000.

Upitan o kritici srpskog ministra da je nesposoban, kao i o izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je vladin “Plan B” reakcija na nepostojeći “Plan A”, Ostojić rekao da se pokazuju da srpski zvaničnici i predsednica Hrvatske – koja je iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice, daju iste izjave.

“Gospođa Grabar-Kitarović je, između ostalog, optužila i gospođu (Angelu) Merkel za haos. Onda se ne moramo čuditi ako sledeći korak možda bude da i papa Franja greši”, dodao je on.

Hrvatski ministar je u ponedjeljak u Opatovcu rekao da će sedam graničnih prelaza sa Srbijom ostati zatvoreno dok Srbija ne promijeni politiku prema kojoj izbjeglice usmerava samo u Hrvatsku.

Zatvaranje jedinog otvorenog graničnog prelaza sa Srbijom, Bajakova, za teretni saobraćaj, Hrvatska dosad nije posebno objasnila, osim što je hrvatski MUP u šturom saopštenju naveo da će odluka o obustavi biti na snazi “do stabilizacije stanja na graničnom prelazu Bregana-Obrežje”, između Hrvatske i Slovenije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ranije je odbacio mogućnost zatvaranja Bajakova, rekavši da bi to moglo da nanese štetu i Hrvatskoj.

(B92)