Vijesti 16.03.2017.

Otkazi u šestom mjesecu trudnoće: Buduće majke otpustili pod izgovorom da su “nesposobne za rad”

ČITANJE: 4 minute

Sanja Simakić i Gina Jekić dvije su mlade žene iz Banjaluke koje su dobile otkaz zbog trudnoće. Ovo je sve češća pojava u našem društvu u kojem se sa jedne strane priča o tome da bismo trebali povećavati natalitet, a sa druge strane trudnice nisu zaštićene kada je u pitanju čuvanje posla kojim su se bavile prije trudnoće.

Sanja Simakić radila je u frizerskom salonu i bila je prijavljena na neodređeno, ali sve se, kaže, promijenilo kada je poslodavcu rekla da je trudna.

– Trudnoću sam dugo čekala, a kad sam ostala trudna, zbog određenih komplikacija morala sam na strogo mirovanje i čuvanje trudnoće. To se sve dešavalo u septembru 2015. godine. Poslodavac mi, bez obzira na uredno dostavljane doznake, nije isplaćivao platu. Prolazio je mjesec za mjesecom bez uplate, laganja da je uplatio i ponižavanja na šalteru banke. U to vrijeme svaki mjesec sam izdvajala 800 KM mjesečno za lijekove, uz mogućnost refundacije 650 KM, ali refundacija se ne dobija preko noći, to traje, a moja beba je trebala da živi uz pomoć lijekova – ispričala je Sanja Simakić.

Prisjeća se da je nakon razgovora sa poslodavcem on zahtijevao da se Sanja odrekne plata, ali ona na to nije pristala i dogovorili su se da će joj dug smanjiti barem na dvije plate.

– Kako nisam više mogla da trpim to što mi se dešava, 19. februara prošle godine otišla sam da se žalim inspekciji rada. Tamo sam trpjela optužbe od inspektorke da je gazdi teško i da zakon njih ne štiti, i  da, ako hoću zadržati posao, bolje bi bilo da se ne žalim – kaže Sanja Simakić i dodaje da je poslodavac isti dan odjavio radnju.

Ona dodaje da je javno progovorila o nepravdi koja ju je zadesila zbog svih žena koje su se našle ili se nalaze u sličnoj situaciji.

Gina Jekić je u jednoj školi radila kao asistentkinja sa djecom koja imaju intelektualne teškoće. Na tom mjestu radila je dvije godine sa ugovorom na određeno vrijeme.

– Otkaz sam dobila dva dana nakon što su nadređeni saznali da sam u drugom stanju, a to se desilo u šestom mjesecu trudnoće. U tom trenutku bila sam iznenađena i povrijeđena, ali ne toliko zbog samog otkaza, već zbog rečenice koja mi je bila upućena, a koja je glasila da ’ja nisam sposobna’. Pitam se zašto ja nisam sposobna? Jer sam trudna? Pa, trudnoća nije nesposobnost i defekt, ali mnogi je, nažalost, tako doživljavaju – rekla je za Gina Jekić.

Gina kaže da se u sličnoj situaciji već ranije našla, pa se ovaj put nije odlučila na pravdu traži sudskim putem.

– Žene trebaju da pobjede svoje strahove i da javno progovore o problemima koji ih muče. Mnogo toga možemo uraditi, ali često okrećemo glavu od problema, mislimo da nas niko ne sluša, da smo mali, da ne možemo ništa uraditi, ali trebamo biti svjesni da se možemo udružiti i tako uraditi velike stvari – ističe Gina Jekić.

Jelena Pušac-Broćilović, diplomirani pravnik i članica DRIP, kaže da su trudnice veoma slabo zaštićena kategorija, jer postoje određene rupe u našim propisima.

Jelena kaže da bi bilo neophodno da se hitno u Zakon o radu uvrsti odredba koja propisuje da je poslodavac u slučaju trudnoće žene obavezan istoj produžiti ugovor o radu do prve godine djeteta, bez obzira što je ista primljena u radni odnos na određeno vrijeme, a na ovaj način bi se zaštitila žena u ovom najosjetljivijem periodu života.

Ukoliko trudnica dobije otkaz, ona svoje pravo, ističe Jelena, može tražiti putem suda ili u postupka pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova. Nažalost, to su postupci koji traju dugo i u vrijeme kada je porodicama najpotrebnija plata, jer beba dolazi, a majka je u slučaju otkaza bez primanja i čeka i po 2-3 godine da povredu svojih prava dokazuje pred nadležnim institucijama.

(Buka)