Magazin 11.09.2020.

OTKRIVENO: Evo od čega zavisi reakcija na rusku vakcinu

ČITANJE: 1 minuta

Imunološki odgovor, poslije vakcinacije protiv virusa korona, je individualan kod svakog pacijenta i zavisi od uzrasta i opšteg stanja organizma, izjavio je zamjenik direktora Naučnog instituta “Gamalej” Denis Logunov, proizvođača prve vakcine u svijetu protiv ovog virusa.

Prema njegovim riječima, imuni sistem nekih pacijenta već 21. dan poslije vakcinacije dobro odreaguje i stvori zaštitni titar.

“Sto procenata naših dobrovoljaca su imali imuni odgovor već poslije prve i druge faze. Kod nekoga imuni odgovor počinje poslije 28. dana, dok može da nastupi i 31. ili 42. Dan”, rekao je Logunov u intervjuu za “Biznis FM”.

On je podvukao, da 42. dan od primanja vakcine nije slučajno dan kada imunitet dostiže svoj maksimum. Kod svih dobrovoljaca zaštitni titar antitela se formirao do tog dana.

Posle primanja vakcine “Sputnjik V” pacijenti se osjećaju isto kao što se osjećaju djeca prilikom redovnih vakcinacija ili poslije vakcinacije protiv gripa.

“Najčešće se javlja temperatura, bol na mjestu gdje je primljena vakcina, glavobolja i neke rijetke pojave preosjetljivosti, koje je imao jedan dobrovoljac”, naveo je Logunov. Reakcije se mogu razlikovati kod pacijenata, on je priznao da sam nije imao temperaturu.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu u svijetu protiv virusa korona, koju je razvio Naučno-istraživački centar “Gamaleja” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, prenosi Sputnjik.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: vakcina