Magazin 15.08.2015.

Otvoren 21. Sarajevo Film Festival

ČITANJE: 1 minuta

sarajevo film festival

Projekcijom brazilskog filma „The Second Mother“ (Druga majka) u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Ljetnom kinu „HT Eronet“  svečano je počeo 21. Sarajevo Film Festival.

Tradicionalno, prije ceremonije u Narodnom pozorištu, prethodio je crveni tepih ispred ovog hrama kulture, kojim su prodefilovale poznate ličnosti, a među njima Jasna Ornela Bery, Džejla Glavović, Jelena Veljača, Ademir Kenović, Fuad Backović Deen, Božo Vrećo…

Sarajevo će narednih dana biti centar svijeta sedme umjetnosti. Fokus festivala je na programu iz regije, kao i prethodnih godina.

Do 22. avgusta publika će imati priliku da pogleda 59 filmova iz 57 država kroz 18 programskih cjelina, uz prisustvo istaknutih filmskih autora, glumaca i producenata.

Tokom SFF-a očekuju se brojni gosti i umjetnici iz cijelog svijeta, među njima i oskarovac Benisio del Toro , kojem će biti uručeno „Počasno Srce Sarajeva“. Ista nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće uručena i reditelju Atomu Egojanu .

Utrku za nagrade, „Srce Sarajeva“, u okviru glavnog takmičarskog programa vodiće deset ostvarenja, a o najboljem će odlučivati peteročlani žiri na čelu sa rumunijskim rediteljem Kalin Peterom Netzerom.

U konkurenciji za nagradu u svojoj kategoriji je i 23 dokumentarnih i 10 kratkih filmova.

Festival će biti zatvoren dodjelom nagrada 22. augusta u Narodnom pozorištu, a  film zatvaranja ove godine biće “Fusi” (Island, Njemačka) reditelja Dagura Karija.