Magazin 26.11.2022.

Otvoren 5. Festival džez muzike “INTIME JAZZ FEST” (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Кoncertom MARКOVIĆ – ILIĆ SEКSTETA kojeg čine Ivan Ilić – trombon, Branko Marković – kontrabas, Ivan Radivojević – truba, Aleksandar Jaćimović – saksofon, Milovan Paunović – klavir i Miloš Grbatinić – bubnjevi večeras  u Кoncertnoj dvorani Banskog dvora  otvoren je  5. Festival džez muzike INTIME JAZZ FEST.

Publika je bila u prilici da uživa u repertoaru koji  predstavlja pažljivo biranu mješavinu originalnih kompozicija Ivana Ilića, kompozitora, aranžera, dirigenta, kao i bisera džez literature, uglavnom hard bop stila, kojima je za ovu priliku Ilić dao svoj majstorki aranžerski pečat.

Meni je Mladen Matović učinio strašnu čast, što nas je pozvao da baš mi otvorimo festival. Bend je nastao užasno nedavno, pre dva meseca, malo je nezgodno, ali moram da nas pohvalim, mi smo ljudi profesionalci, mi smo navežbani ceo život za brzi rad. Mi se sada već igramo sa programom i pravimo muziku. Sekstet je posebna forma, to je neki prvi korak do big benda. Imate ta neka prava tri glasa koja čine taj bogati zvuk, ritam sekcija je otprilike ista, i tu ima dosta mogućnosti naših aranžerskih, a posebna je zaista ta mogućnost da se igramo sa bojama, sa tim pratećim glasovima koji čine lepotu ove muzike – kazao je Branko Marković.

Dobar dio benda, naglasio je Marković ili su bili ili su članovi Big benda.

– Ja sam proveo 30 godina u Big bendu, Ivan Ilić sa kojim pravim ovu našu priču bio je 15 godina dirigent Big benda, mladi bubnjar Miloš je sada u Big bendu, Jaćimović je isto kao i ja u Big bend došao prije trideset godina. Znači vezuje nas Big bend  kao prvo i džez koji volimo – objasnio je Marković.

U skladu sa dobrom praksom brojnih džez festivala u okruženju, kao i prethodnih godina INTIME JAZZ FEST se nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru dobija svoj “nastavak” – ovaj put u banjalučkom kafeu “HAOS TUBORG PUB”. U njemu je od 22:00 sata nastupio poznati banjalučki džez sastav “Combine Quartet” kojem se se u okviru jam sessiona na bini pridružili učesnici festivala, ali i banjalučki muzičari.

(Z.M)