Magazin 24.11.2020.

OTVOREN INTIME JAZZ FEST: Kvartet Tamare Obrovac na startu

ČITANJE: 3 minute

Koncertom vrhunskog džez sastava “Tamara Obrovac Transhistria Quartet“ u ponedjeljak uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora – Kulturnog centra otvoren je 3. festival džez muzike Intime Jazz Fest.

Koncert je održan je uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Zbog trenutne epidemiolopške situacije dvojica stalnih članova kvarteta, muzički umjetnici iz Slovenije, Uroš Rakovec (akustična gitara) i Žiga Golob (kontrabas) nisu bili u prilici da doputuju u Banjaluku. Na sceni su se sa Tamarom uz njenog stalnog člana Krunu Levačića (bubnjevi) našli Elvis Penava (akustična gitara) i Zvonimir Šestak (kontrabas) iz Hrvatske.

Tamara Obrovac, pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova, jedna od najznačjnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni čestitala je Banskom dvoru i direktoru Mladenu Matoviću na organizaciji festivala i u ovako teškim uslovima.

– Zaista je rijetkost da se održava neki festival u ovom vremenu. Jako je važno da u doba korone ne umre sve i da kultura ne prestane živjeti. Svima je teško, ali muzičarima pogotovo s obzirom da koncerata zaista nema – kazala je Tamara poznata po svom specifičnom muzičkom izražaju i unikatnoj muzici u kojoj spaja džez i etničke uticaje zavičajne Istre.

Ovaj istaknuti sastav publiku je odveo na jedinstveno muzičko putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu savremenog džeza.

– Što se tiče Istre i džeza to je moj osnovni spoj. Istra je, recimo to tako, moja istina i moj korijen, a džez je moj zanat, ljubav i znanje – dodala je Tamara.

Tamara Obrovac izdala je dvanaest autorskih kompakt diskova, na kojima je autorica muzike i najvećeg dijela tekstova. Održala je preko 500 međunarodnih koncerata, komponuje za pozorište i film, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. Između ostalog, dobitnica je 8 Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade, „Zlatne arene“ za muziku za film “Što je muškarac bez brkova”, kao i dvije nominacije za BBC Radio 3 World music Awards 2004 u kategoriji Evropske muzike i Nagrade publike, a njeni nastupi popraćeni su i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama međunarodne kritike i publike.

3.festival džez muzike Intime Jazz Fest konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

-Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, Banski dvor nastoji da uz maksimalno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima tzv. „nove normalnosti“. U svemu ovome što nas je snašlo, čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad a u prilog tome najbolje svjedoči veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost svih programa u organizaciji Banskog dvora- rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora – Kulturnog centra.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banja Luka, dok je Banka partner Banskog dvora Adiko banka.

Drugog dana Festivala džez muzike, u utorak 24. novembra predstaviće se renomirani internacionalni džez sastav PER “BASS VIKING” MATHISEN TRIO.

Sviranje ova tri nevjerovatna muzičara opisuju kao magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže, a oni su:

PER MATHISEN (NOREŠKA) – kontrabas & električni bas
DANIEL BULATKIN (ČEŠKA/RUSIJA) – klavijature
UTSI ZIMRING (IZRAEL) – bubnjevi

(SB/Banjaluka.net)