Magazin 15.12.2015.

Otvoren međunarodni festival “Poezija u bašti sljezove boje”

ČITANJE: 2 minute
poezija festival
Svečanom akademijom na kojoj su učestvovali pjesnici iz Republike Srpske, BiH i Srbije danas je u Istočnom Sarajevu otvoren 14. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade “Poezija u bašti sljezove boje”. Festival, koji je posvećen jubileju 100 godina od rođenja Branka Ćopića, otvorila je mlada pjesnikinja Miljana Orašanin.

Orašanin je osvojila nagradu “Pjesničko uzdarje radoslavnica” na konkursu koji je raspisan u okviru festivala, a pravo učešća imali su mladi pjesnici od 18 do 30 godina.

Ona je rekla da je nagrada koju je dobila podsticaj za dalji rad.

-Nagrađena pjesma napisana je po uzoru na Ćopićeva djela, jer je on bio pisac djetinjstva sa kojim smo se svi susretali- istakla je Orašanin.

Nagradu je uručio direktor festivala Vitomir Mitrić, dodavši da će u okviru festivala biti održana tri programa koja su većinom namijenjena mladima.

Na konkurs festivala pod nazivom “Bosonogo djetinjstvo” pristiglo je 578 pjesama koje je napisalo 239 učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, FBiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala Dara Sekulić rekla je da su djeca ozbiljan svijet, ali da je sve manje pravog djetinjstva i bašta sljezovih boja.

-Više nego ranijih godina djeca pišu o svijetu kojeg se plaše, o sukobima i ratovima, o podjelama i razlikama, pišu o svijetu koji im oduzima radost- navela je Sekulić.

Nakon svečane akademije održan je umjetnički program “Dara Sekulić i Branko Ćopić na Petrovačkoj cesti” u kojem je Sekulić evocirala uspomene na druženje sa piscem, a pjesnici su recitovali stihove koje su posvetili Ćopiću.

Festival će sutra biti zatvoren programom “Jutro sa pobjednicima konkursa i učesnicima festivala”, te uručenjem nagrada koje je obezbijedio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Organizator festivala, Forum teatar, objaviće knjigu najboljih i nagrađenih radova sa 13. i 14. festivala.

Festival je finansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(Agencije)