Magazin 13.05.2022.

Otvoren novi rekonstruisani prostor Muzeja savremene umjetnosti

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić i direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković svečano su otvorile novi rekonstruisani prostor u ovoj ustanovi kulture u kojem će biti smještena prva javna specijalizovana biblioteka za umjetnost u Srpskoj.

Rekonstruisani prostor zgrade Muzeja podrazumijevao je adaptaciju krova centralnog dijela zgrade, sanaciju i adaptaciju potkrovnih prostorija namijenjenih za biblioteku, čitaonicu i istraživački centar za proučavanje savremene umjetnosti.

Sredstava u iznosu od 486.000 KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske 2018. godine, kada je na njenom čelu bila Cvijanovićeva.

“Kada sam bila na čelu Vlade Srpske izdvojili smo značajna sredstva za institucije kulture, a dio je došao ovdje u Muzej. Od jednog neupotrebljivog prostora dobili smo višenamjenski prostor koji podrazumijeva da možete imati izložbeni i edukativno-istraživački prostor, biblioteku, resursni centar sa aspekta literature i knjiga”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da Republika Srpska i Banjaluka zaslužuju da imaju ovakvu ustanovu na korist građanima i umjetnicima.

Trivićeva je istakla da ovakva reprezentativna ustanova sigurno doprinosi boljoj kulturnoj sceni Republike Srpske, te da Ministarstvo nastavlja ulaganja ne samo u materijalnom smislu kroz objekte, već i u programskom smislu.

Vujkovićeva je naglasila da Muzej već 50 godina prikuplja knjige i imaju oko šest hiljada naslova.

Ona je navela da su osim Vlade, sredstva obezbijedile i američka Ambasada u BiH u iznosu od 150.000 dolara, kao i Unesko posredstvom čijeg projekta su dobili lift.

“Lift na najbolji način treba da poveže četiri etaže zgrade i prostore učini dostupnim osobama sa posebnim potrebama”, rekla je Vujkovićeva.

Idejno rješenje rekonstrukcije zgrade Muzeja realizovano je u saradnji sa timom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, dok idejno rješenje enterijera potpisuje arhitektonski tim iz Beograda, a izvođač radova je beogradska firma “Koto”.

Vrata Muzeja za širu javnost biće otvorena sutra na dan proslave Noći muzeja.

(E.M)