Magazin 08.11.2017.

Otvorena izložba “Ban Svetislav-Tisa Milosavljević i Banski dvor u Banjaluci”

ČITANJE: 2 minute

Na dan kada su 1932. godine otvorena vrata tadašnje palate Banskih dvora, odnosno 8. novembra, u današnjem Kulturnom centru Banski dvor danas je otvorena izložba pod nazivom “Ban Svetislav – Tisa Milosavljević i Banski dvor u Banjaluci”.

Autor izložbe je Verica Stošić, a njome se obilježava 85 godina od osnivanja Banskog dvora i mlađim generacijama na najbolji način prikazuje ko je zapravo bio ban Svetislav – Tisa Milosavljević i na koji način je oplemenio grad na Vrbasu.

Stošićeva, koja je inače i arhivski savjetnik i pomoćnik direktora Arhiva RS, kazala je da su dokumenti za ovu postavku koja je podijeljena u tri cjeline izvađeni iz bogate arhivske riznice.

“Prva cjelina po svojoj sadržajnosti posvećena je životu i radu čovjeka koji je glavni ‘krivac’ za podizanje dvije monumentalne zgrade, a to su palata Banske uprave i palata Banskih dvora, a to su danas Gradska uprava i Banski dvor”, pojasnila je Stošićeva.

Ona je navela da je druga cjelina posvećena izgradnji Banskog dvora i svim relevantnim faktorima koji su učestvovali u gradnji.

Treća cjelina bi se odnosila na kasniji period, odnosno u koje je sve svrhe korišten prostor za vrijeme bana, ali i nakon njegovog odlaska iz Banjaluke.

“Kroz fotografije se vidi ko je sve boravio tu od 1934. do 1941. godine, potom u vrijeme okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata, ko se useljava i ko živi od 1945. godine, pa sve do ustupanja na upravljanje Domu kulture”, istakla je ona.

Stošićeva je podsjetila da je prošlo dugo vremena do ponovnog vraćanja imena Banski dvor 1998. godine, otkada postaje Javna ustanova Kulturni centar Banski dvor i baštini sva dostignuća koja su imali i Banski dvor i Dom kulture i nastavlja da razvija tu tradiciju.

A, pred posjetiocima ove postavke su porijeklo, školovanje, porodični život Svetislava – Tise Milosavljevića, potom ministarski period i na kraju sve ono što je Tisa Milosavljević izgradio za vrijeme dok je bio ban Vrbaske banovine.

Izložbu je zvanično otvorio Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je istakao značaj bana Milosavljevića za noviju istoriju Banjaluke, navodeći da je napravio urbane obrise grada koji će ostati vijekovima iza njega.

“Lik bana Milosavljevića, kao simbola graditeljstva i vojne komponente, nalazi se i na grbu grada, koji smo usvojili ove godine”, rekao je Radojičić. Postavka je rezultat saradnje Banskog dvora i Arhiva RS.

(Nezavisne)