Magazin 18.03.2016.

Otvorena izložba “Nova religija”: Djela Demijena Hersta pred Banjalučanima

ČITANJE: 2 minute
posjetioci
Izložba “Nova religija” britanskog umjetnika Damijena Hersta otvorena je sinoć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ova izložba, čiji je autor jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika, Muzej je realizovao u saradnji sa „Galerijom Pol Stolper“ iz Londona i uz podršku Britanskog savjeta (British Council). Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Izložba obuhvata 44 grafike i četiri skulpture i podstiče na razmišljanje o četiri vrijednosti u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci.

Otvarajući ovu izložbu, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je njen značaj za Banjaluku, jer je riječ o djelima velikog umjetnika.

-Prvi smo grad na Balkanu u kojem je postavljena izložba Damijena Hersta. Poslije velikih evropskih metropola, sada Banjalučani i svi oni koji narednih dana budu dolazili u naš grad imaju priliku da vide jednu po svemu posebnu izložbu. Njegova djela se različito doživljaju, i vjerujem da će ih svako od nas doživjeti na svoj način – kazao je gradonačelnik Gavranović.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Sarita Vujković rekla je da su vlasnik radova prikazanih na izložbi i ta institucija kulture uspjeli da naprave dogovor s obzirom na to je prostor Muzeja ispunio vrlo zahtjevne kriterijume.

– Tako smo i dobili tu čast da izložba u BiH bude prikazana upravo u Banjaluci, što nas čini jako ponosnim. Poslije toga uslijedio je niz priprema i provjera od veličine prostora do uslova prostora gdje bi se radovi izlagali. Na kraju svega, mi smo uspjeli da odgovorimo svim zahtjevima izlagača i izložba je otvorena – kazala je Vujković.

Ona je dodala da će se saradnja između umjetnika iz RS, odnosno BiH i Velike Britanije nastaviti, a sama činjenica da je prva saradnja između Britanskog savjeta i MSURS započela izložbom jednog od najvećih savremenih umjetnika, vjeruje da će ta saradnja i dalje da bude na visokom nivou.

Uz veliki broj posjetilaca, svečanom otvaranju izložbe „Nova religija“ prisustvovali su i ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson, direktor vizuelnih umjetnosti Britanskog savjeta, Ema Dekster, kustos Herstove izložbe, Pol Stolper, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci, Vladimir Nikolić, te druge javne ličnosti iz grada i Republike.

Izložba „Nova religija“ biće otvorena za posjetioce do 27. maja.

(Banjaluka.rs.ba)