Magazin 21.08.2015.

Otvorena izložba posvećena ćirilici

ČITANJE: 2 minute

biblioteka

Izložba pod nazivom “Jezik i pismenost” otvorena je 20. avgusta u  holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci i zainteresovani je mogu pogledati do 3. septembra.

Izložbu, koja u  najširem istorijskom, književnom i filološkom luku prikazuje nastanak i razvoj ćiriličkog pisma, priredila je Narodna i univerzitetska biblioteka RS u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Vuk Karadžić” iz Kragujevca.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Ljilja Petrović Zečić smatra da je izložba “Jezik i pismenost” odličan primjer kako da se ćirilici da određeni značaj, u vremenu kada je ugrožena i kada ima onih koji bi željeli da nestane.

Ona smatra da bi briga o jeziku i pismu trebalo da bude prioritetna dužnost društva i pojedinaca jer bez njih nema ni naroda.

Zečićeva je istakla da je ova izložba, koja je urađena prošle godine povodom 150 godina od smrti Vuka Karadžića i u okviru velikog evropskog projekta “Dani evropske baštine”, interesantna zbog tematike i njenog cilja da se kulturna baština naroda, da na širi uvid i da se pokaže kulturna raznolikost i jedinstvo različitosti evropskih država.

Dodala je da je izložba poklon Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” iz Kragujevca.

Direktor biblioteke “Vuk Karadžić”, Mirko Demić smatra da je “protjerivanje ćirilice sa hrvatskih prostora potpuno suludo, jer ona nije isključivo srpsko pismo, a Hrvati zaboravljaju da i njima pripada jednako kao i Srbima”.

-Zadatak izložbe koja je obišla deset gradova Srbije i nekoliko gradova Srpske jeste da obiđe srpski kulturni i duhovni prostor i podseti šta imamo i šta treba da čuvamo – naglasio je Demić.

Autori izložbe su proučavaoci slovenske filologije i istraživači slovenske pismenosti – prof. dr Tatjana Subotin Golubović, vanredni profesor na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Arheografskog odjeljenja Narodne biblioteke Srbije, mr Dušica Grbić, bibliotekar i arheograf-savjetnik, rukovodilac Odjeljenja stare i rijetke knjige i legata Biblioteke Matice srpske i Violeta Jovičinac Petrović, diplomirani filolog za ruski jezik i književnost, bibliotekar u Matičnom odjeljenju NBKG.

(Agencije)