Biznis 22.09.2020.

OTVORENE GRANICE ILI EKONOMSKA INTEGRACIJA: I dalje nejasno kako bi “mini Šengen” funkcionisao u praksi

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko pravilno i pošteno bude implementiran, mini Šengen mogao bi da bude sporazum od istorijske važnosti za cijeli region, od kojeg bi sve zemlje članice mogle imati velike koristi, pišu “Nezavisne”

Upostavljanje mini-Šengena ovih dana pokrenulo je brojne diskusije, ali detalji o tome kako bi taj  sporazum funkcionisao u praksi i dalje su nepoznanica. Zbog toga bi politički predstavnici u regionu, uz pomoć EU trebalo jasno da definišu šta bi takav sporazum uključivao.

Primjera radi, ako bi se sporazum odnosio samo na ono što se u EU podrazumijeva pod Šengenom, onda bi mini-Šengen imao usko značenje u smislu otvaranja granica za slobodan prolaz robe i usluga bez posebnih kontrola i zadržavanja, dok bi u varijanti da mini-Šengen podrazumijeva ekonomsku integraciju regiona po uzoru na EU to bio sporazum s mnogo dalekosežnijim posljedicama. Ukoliko bi se integracija odnosila samo na carinsku uniju, to bi pojednostavljeno rečeno, značilo iste carinske stope u svim zemljama, ali onda granice ne bi mogle biti potpuno otvorene.

Naime, u EU postoji jedinstveno tržište, a ako bi naš mini-Šengen podrazumijevao uvođenje jedinstvenog tržišta, onda bi sve zemlje zapadnog Balkana morale da primijene princip “četiri slobode”, koji bi uspostavio identične standarde u svim zemljama. To znači da bi sve zemlje članice mini-Šengena morale da dozvole nesmetan protok ljudi, robe, usluga i kapitala bez zastoja ili diskriminacije. Na primjer, radnici iz BiH bi imali ista prava da se zaposle u Srbiji kao i srbijanski radnici. Osim toga, radnici iz drugih zemalja zone bi uživali iste socijalne benefite kao i domaći radnici. Takođe, to znači da bi bilo koja firma iz bilo koje zemlje regiona mogla da otvori svoja postrojenja u bilo kojoj drugoj zemlji regiona, a da pritom ima potpuno jednaka prava kao i domaća kompanija. Isto bi se odnosilo na sektor usluga. Primjera radi, prevoznička kompanija iz Crne Gore bi imala jednaka prava kao i prevoznička kompanija iz Sjeverne Makedonije da u toj zemlji pruža usluge bez ikakvih barijera. Što se tiče slobodnog protoka kapitala, to bi značilo da banke, privatna i pravna lica mogu bez ikakvih poteškoća prebacivati novac ili investirati iz jedne u drugu zemlju, pišu “Nezavisne”

Izuzeci su u svakoj od ovih oblasti mogući, ali oni bi morali biti predmet posebnih dogovora svih zemalja koje bi činile ovu zonu.

U svim ovim slučajevima bilo bi potrebno da postoji sudska instanca kojoj bi se zemlje ili kompanije mogle žaliti ako bi smatrale da neka zemlja ili pravno lice ne nastupa na fer način. To bi mogla biti sudska instanca u EU, ali možda i posebno sudsko tijelo koje bi bilo nadležno samo za zapadni Balkan.

(N.S/ Banjaluka.net)