Vijesti 07.04.2016.

Otvoreno pismo: Banjalučko atomsko sklonište ponovo sporno

ČITANJE: 5 minuta
BUNKER-POMOC-TOKOM-POPLAVA-4
Nekadašnje atomsko sklonište u banjalučkom naselju Nova Varoš ponovo je u žiži javnosti.

Naime, tamo se nalazi “Klub kulture Bunker” kojim upravlja Udruženje građana Nova Varoš.

U ovom Udruženju su nezadovoljni odnosom gradskih vlasti prema njima i njihovim naporima da održavaju taj prostor pa su odlučili da napišu pismo Predsjedniku Republike Srpske, predsjednici Vlade Srpske i ministrima prosvjete i kulture i porodice, omladine i sporta.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Klubu kulture Bunker u Novoj Varoši, u prostorijama nekadašnjeg atomskog skloništa, prijeti zatvaranje!!!

Administrativna služba grada Banjaluka odlučila je, naime, da Udruženju građana Nova Varoš, po kratkom postupku i uz asistenciju policije, oduzme taj prostor od 212 kvadratnih metara zbog trenutnog duga od 12.000 KM za režijske troškove i neplaćeni PDV.

Zatečeni takvom odlukom gradske vlasti, naročito zbog njihovog odbijanja da sa nama dogovore način izmirenja duga od kojeg ne bježimo već, naprotiv, želimo da ga se riješimo što prije, primorani smo da na ovaj način zatražimo podršku i pomoć svih relevantnih institucija i javnosti u Banjaluci i Republici Srpskoj kako bi Klub kulture Bunker nastavio sa radom.

Ne libeći se da u ovom slučaju javno zatražimo podršku i Predsjednika Republike Srpske, predsjednice Vlade Srpske i ministara prosvjete i kulture, te porodice, omladine i sporta, moramo da navedemo ključne razloge zbog kojih smatramo da Klub kulture Bunker ne smije biti zatvoren.

Udruženje građana Nova Varoš je, naravno, neprofitna organizacija, a za uređenje dobijenog prostora prije četiri godine u nekadašnjem atomskom skloništu, koji je bio potpuno devastiran i pravo leglo zaraze, morali smo da uložimo velika vlastita sredstva kako bi u pristojno uređenom ambijentu sa radom počeo Klub kulture Bunker.

Prije dvije godine i naš grad je bio pogođen katastrofalnim polavama. Udruženje je ponovo uložilo vlastite napore i vlastita sredstva kako bi bilo od pomoći našim najugroženijim sugrađanima. Ni u jednom slučaju ni od koga nismo tražili ni marku pomoći. Smatrali smo kao što smatramo i danas da je to bila naša dužnost i obaveza.

Nepredviđene situacije i otežan početak rada Kluba prouzrokovali su nastanak sadašnjeg akumuliranog duga za režije i PDV. Da bismo izmirili dug i nastavili ostvarivanje ambicioznih planova, neophodno je da nam prostor u nekadašnjem atomskom skloništu bude ostavljen na korišćenje i u narednim godinama!

Svjesni smo da na neke odluke Administrativne službe grada sada može da utiče i činjenica da su za pola godine lokalni izbori, a odbornici iz opozicije upravo su počeli da vrše pritisak i prozivaju vlast zbog milionskog dugovanja udruženja građana i drugih ustanova i institucija kojima je grad ustupio prostore.

Međutim, ukupni dug Udruženja građana Nova Varoš od 12.000 KM za režije i PDV mizeran je u odnosu na dugovanja nekih drugih udruženja i ustanova i od po nekoliko stotina hiljada maraka samo za PDV, koji uprkos tome ne brinu da će ih Grad izbaciti iz prostora koje im je dodijelio.

Mediji su se već bavili dugovanjima Dječjeg pozorišta od skoro 380.000 KM samo za PDV u posljednjih pet godina, pa dugovanjima Arhiva RS ili, na primjer, velikim neizmirenim obavezama Udruženja Ukrajinaca, ali svima njima je poručeno da ne brinu i da će zajedno sa gradom pokušati da nađu neko rješenje prihvatljivo za sve!?

Pitamo sve kojima upućujemo ovo pismo, i tražimo odgovor:

– Zašto kola moraju da se slome baš na Klubu kulture Bunker koji za razliku od mnogih drugih ne bježi od izmirenja obaveza?

– Da li to znači da je grad, zapravo, protiv naše ideje da svaka mjesna zajednica ima svoj klub kulture čija bi uloga bila, kao što je i uloga Bunkera, da mlade odvaja od ulice i podstiče ih na kreativne i volonterske aktivnosti uz pomoć kojih će kasnije lakše ostvarivati svoje profesionalne ciljeve?

– Ko će ove godine u ime grada, kad drugi put bude održavan međunarodni festival studetskih pozorišta – Kestenburg, po mnogima najupečatljiviji kulturni događaj u Banjaluci, odgovoriti gostima iz cijelog svijeta i istaknutim članovima žirija zašto više nema Bunkera u kojem su prošle godine odigrane neke od najzanimljivijh predstava?

– Šta ćemo da kažemo Branislavu Lečiću, jednom od članova žirija na prošlogodišnjem Kestenbrugu kad čuje da nema više Kluba kulture o kojem se tako pohvalno izrazio i svoje utiske o Bunkeru podijelio s mnogim svojim kolegama u Srbiji i svijetu?

– Da li ćemo našim mladim umjetnicima koji su već izlagali svoje likovne radove u Bunkeru sada poručiti da idu na ulicu i oslikavaju trotoare i prozore i zidove zgrada?

– Hoćemo li našim mladim muzičarima reći da im je grad oduzeo prostor u kojem su do sada vježbali i održavali koncerte, a da ubuduće idu pod prozore zgrada, u školska dvorišta ili na neka druga javna mjesta da sviraju dok ih ne privede policija zbog ometanja javog reda i mira?

– Šta ćemo s bibliotekom koju smo formirali u Klubu? Hoćemo li i knjige kačiti na „kuke dobrote“ kad već zaljubljenicima u kulturu i umjetnost više ne možemo da ponudimo mjesto na kojem se jednako i istovremeno zastupaju i predstavljaju razne oblasti urbane kulture i umjetnosti?

– Ko će Studentskom pozorištu Banjaluka saopštiti tragičnu vijest da Klub kulture Bunker više ne postoji i da više nemaju prostor u kojem će održavati probe i izvoditi predstave?

– Kome će pripasti ta nezahvalna dužnost da Banjaluku poslije zatvaranja Bunkera precrta sa mape klubova u kojima nastupaju alternativni bendovi sa svih kontinenata?

Molimo vas da što prije odgovorite, ali odgovore ne šaljite na adresu Kluba kulture Bunker oko kojeg se već nadvila žuta traka,već ih uputite javnosti.

Hvala na strpljenju, razumijevanju i, vjerujemo, ispravnom opredjeljenju

Udruženje građana Nova Varoš – Klub kulture Bunker.

(Atv)