Magazin 16.09.2021.

OVACIJE: Film o Tomi Zdravkoviću predstavljen u Beogradu, banjalučka premijera 22. septembra

ČITANJE: 2 minute

Film “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića nagrađen je višeminutnim ovacijama sinoć na beogradskoj premijeri u rasprodatoj velikoj dvorani Sava centra.

Nakon završetka filma publici u dvorani su se poklonili Bjelogrlić, glumci Milan Marić, Tamara Dragičević, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Milan Kolak, Paulina Manov, Petar Benčina i drugi, koji su nagrađeni burnim aplauzima, prenose Nezavisne.

Na beogradskoj premijeri “Tome” među ostalim članovima ekipe naklonili su se kompozitor i koproducent Željko Joksimović, koscenarista Nikola Pejaković, kao i pjevač Aco Pejović, koji je u filmu dao svoj glas u izvođenjima Zdravkovićevih pjesama.

Koscenarista i koreditelj filma Zoran Lisinac rekao je da mu je i prije i nakon završetka snimanja filma Zdravković “kao čovek ostao misterija”, sa svojim turbulentnim životom i legendama koje kruže o njemu.

Rad na scenariju za “Tomu” Lisincu je bio zanimljivo iskustvo imajući u vidu da mu se žena porađala i da je bio okružen “pelenama i neprospavanim noćima”.

Tokom rada na filmu Lisinca je pratila velika odgovornost prema životu i legendi kakva je bio Zdravković, te ističe da je sa koscenaristima Draganom Bjelogrlićem, Majom Todorović i Nikolom Pejakovićem nastojao da pjevača tretira kao dramskog junaka, a ne samo po skupu zanimljivih anegdota i priča.

“Gledao sam film s publikom u Sarajevu i Nišu, i stvarno je predivan osećaj kada doživite 3.500 ljudi u jednom prostoru koji reaguju na neke fore koje ste vi smislili i stavili, a šalje neku emociju”, rekao je Lisinac.

Posjetioci su tokom prikazivanja u Beogradu vrlo emotivno reagovali na brojne scene iz filma o životu kompozitora i pjevača narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991) i aplauzima su kao na koncertu pozdravljali kada bi se začuo neki od njegovih velikih hitova.

U filmu, u kome Zdravkovića igra Marić, mogu se čuti, između ostalih, “Za Ljiljanu” i “Šta će mi život”, koju je muzičar bio poklonio koleginici Silvani Armenulić (1939-1976), koju tumači Dragičevićeva.

Članovi filmske ekipe došli su starim autobusom iz epohe u kojoj se odigrava “Toma” i potom preko crvenog tepiha ušli na premijeru u Sava centar.

Film će banjalučku premijeru imati 22. septembra u “Cineplexxu Palas”, a ovdašnjoj publici takođe će se pokloniti dio glumačke ekipe.

(SB)